Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 228

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 228 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 228

16-20. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

Kültür ve medeniyet değişimi olan yenileşme sürecinde Türk edebiyatı Batı tiyatrosu ile tanışır. Bu süreçten önce Türk halkının tiyatro ihtiyacını geleneksel Türk tiyatrosu karşılar. Tanzimat yazarları Batı tiyatrosu ile Türk tiyatrosu arasında iki temel farklılık üzerinde dururlar. Birincisi Türk tiyatrosunun Batı tiyatrosu gibi sahnede ve tiyatro binasında oynanmaması; ikincisi Türk tiyatrosunda yazılı bir metnin bulunmamasıdır. Bunları gidermek için Tanzimat Fermanı’nın ilanının birinci yılında İstanbul’da dört tiyatro açılır, Türk edebiyatında yazılı metne dayanan ilk oyun Tanzimat Fermanı’nın ilanından yirmi yıl sonra Şinâsi tarafından yazılan Şair Evlenmesidir.

Soru: 16) Metindeki “tiyatro” kelimesi kaç farklı anlamda kullanılmıştır? Belirlediğiniz anlamları yazınız.

  • Cevap: “Tiyatro” kelimesi iki farklı anlamda kullanılmıştır: Sanat türü olarak (Türk tiyatrosu, Batı tiyatrosu), mekân olarak (tiyatro binası).

Soru: 17) Metinden hareketle geleneksel Türk tiyatrosu ve modern Türk tiyatrosu arasındaki farklılıkları yazınız.

  • Cevap: Modern Türk tiyatrosu, teknoloji kullanımı, yazılı metinlere dayalı senaryolar ve profesyonel hazırlık süreçleriyle geleneksel Türk tiyatrosundan ayrılır. Geleneksel tiyatro doğaçlama, provasız ve amatör bir yapıya sahiptir. Modern tiyatro sahne, dekor ve çeşitli karakterlerle zenginleştirilirken geleneksel tiyatro belirli tiplerle ve taklit unsurlarıyla ön plandadır. Ayrıca geleneksel Türk tiyatrosu halk çevresinde, modern tiyatro ise aydın çevrede gelişmiştir.

Soru: 18) Metinden hareketle Tanzimat Dönemi’nde tiyatronun sosyal ve kültürel hayatı nasıl etkilediğini açıklayınız?

  • Cevap: Tanzimat Dönemi’nde tiyatro, Batı kültürünü tanıtarak modernleşme sürecini hızlandırmıştır. Eğitici ve öğretici oyunlarla halkın sosyal bilinç kazanmasına katkı sağlamıştır. Tiyatro aynı zamanda edebiyatta yazılı eserlere dayanan yeni bir türün doğmasına öncülük etmiştir.

Soru: 19) Metinden isim cümlesine örnek yazınız.

  • Cevap: “Türk edebiyatında yazılı metne dayanan ilk oyun Tanzimat Fermanı’nın ilanından yirmi yıl sonra Şinâsi tarafından yazılan Şair Evlenmesi’dir.”

Soru: 20) Aşağıda verilen I ve II. metin parçalarını tabloda verilen unsurlara göre karşılaştırınız. Ulaştığınız sonuçları tablodaki uygun boşluklara yazınız.

  • Cevap:

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 228 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!