10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 212
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 212 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 212
METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Okuduğunuz metin, geleneksel Türk tiyatrosu ürünlerinden orta oyununa aittir. Bu metin, orta oyununun büyük ustalarından Kel Hasan Efendi ile Küçük İsmail Efendi’nin Gülme Komşuna adlı oyunundan alınmıştır. Oyunda olaylar, Pişekâr’ın kalıplaşmış ifadeler söyleyerek sahneye gelmesiyle başlar. Ardından oyunun baş- kahramanları Pişekâr ve Kavuklu’nun karşılıklı konuşma sahneleri yer alır. Bu konuşmanın temelini Kavuk- lu’nun, Pişekâr’ın sözlerini yanlış anlaması oluşturur. Okuduğunuz metinde Kavuklu, Pişekâr’dan kendisine ev bulmasını ister. Bunun üzerine yaşanan komik olaylar anlatılır.
Orta oyunu, etrafına seyircilerin oturduğu bir meydanın ortasında, belli bir konuda, yazılı metne bağlı kalmadan doğaçlama oynanan geleneksel Türk seyirlik oyunudur.
Orta oyununun genel özellikleri şunlardır:
Etrafı seyircilerle çevrilmiş palanga veya meydan adı verilen açık bir alanda oynanır.
Dekor olarak iki nesne kullanılır: Yeni dünya adında ev olarak kullanılan bir paravan, dükkân adında iş yeri olarak kullanılan hasır iskemledir.
Sahneye gelen oyuncuları haber vermek için zurna, çifte-nara vb. çalgılar kullanılır.
Orta oyunu usta-çırak ilişkisine bağlı bir tuluat tiyatrosudur.
Gülmece; söz oyunlarına, hazırcevaplığa, yanlış anlamaya dayanan konuşmalara ve oyunun diğer tiplerinin ağız taklitlerine dayanır.
İki ana tip Kavuklu ile Pişekâr’dır. Kavuklu, söylenenleri yanlış anlayan, okumamış kesimi temsil ederken Pişekâr eğitimli, görgülü kesimi temsil eder. Kavuklu, oyunun asıl komik tipidir. Dobra ve patavatsızdır. Pişekâr, herkesin huyuna göre konuşan, akıllı, kurnaz, her kalıba girebilen bir tiptir.
Orta oyununda kişiler tip özelliği gösterir. Karagöz’deki gibi Osmanlı Devleti’nin sosyal ve kültürel hayatını yansıtan birçok tip (Zenne, Acem, Frenk, Rumelili, Arnavut, Kayserili …) oyuna dâhil olur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 212 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum