10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 180
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 180 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 180
METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Okuduğunuz metin, Servetifünun Dönemi roman ve hikâye yazarı Halit Ziya Uşaklıgil’in Mai ve Siyah adlı eserinden alınmıştır. Roman, yazarın da içinde bulunduğu Servetifünun topluluğunu ve o dönemi anlatan bir “nesil romanındır. Ahmet Cemil, bu topluluğu temsil eden bir karakterdir.
Servetifünun Dönemi (1896-1901), Servet-i Fünûn (Fenlerin Serveti) dergisi etrafında toplanan sanatçılar sebebiyle bu adı alır. Topluluğun bazı temsilcileri Tevfik Fikret, Cenap Şahabettin, Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf, Hüseyin Cahit Yalçın, Ahmet Şuayb’dır. Servetifünun sanatçıları, eski edebiyata karşı yeni bir edebiyat anlayışı geliştirdikleri için “Edebiyât-ı Cedîdeciler” (Yeni Edebiyatçılar) olarak da bilinirler. II. Abdülhamid Dönemi’ndeki siyasi ve sosyal koşullar sebebiyle topluluk içe dönük ve karamsar bir yapıdadır. Servetifünun sanatçıları eserlerinde hayal kırıklığı, kaçış temalarını işler. “Sanat sanat içindir.” anlayışıyla eser verirler. Süslü ve ağır bir dil kullanırlar. Hüseyin Cahit Yalçın’ın Fransızcadan çevirdiği Edebiyat ve Hukuk adlı makale sebebiyle dergi kapatılınca topluluk dağılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar, Ahmet Rasim dönemin belirli bir anlayışa bağlı olmayan yazarlarındandır.
Servetifünun Dönemi romanının genel özellikleri şunlardır:
Tanzimat Dönemi romanlarındaki teknik kusurlar bu dönemde görülmez. Modern teknikle başarılı romanlar yazılır.
Romanlarda karamsar, melankolik bir hava sezilir. Aşk, ölüm, kaçış, yabancılaşma gibi bireysel temalar işlenir. Dönemin siyasi anlayışı nedeniyle toplumsal konulara değinilmez.
Romanlardaki çatışma hayal ve hakikat üzerine kurulur.
Mekân, İstanbul ve İstanbul’daki yalılar, konaklardır. Mekân tasvirleri başarılıdır.
Roman kahramanları romantik, karamsar ve mutsuzdurlar.
Dil süslü ve ağırdır. Arapça, Farsça kelime ve tamlamalar kullanılır.
Realizm ve natüralizm etkisindeki yazarlar, gözlem gücüyle gerçeği olduğu gibi yansıtmaya çalışırlar. Uzun betimlemelere yer vererek olayları gerçek dünyadaki akışıyla anlatırlar.
Servetifünun Dönemi’nin önemli roman yazarları ve bazı eserleri şunlardır: Halit Ziya Uşaklıgil’in
Aşk-ı Memnû, Kırık Hayatlar; Mehmet Rauf’un Eylül, Ferda-yı Garam; Hüseyin Cahit Yalçın’ın Nadide, Hayal İçinde; Safveti Ziya’nın Salon Köşelerinde.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 180 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum