10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 133
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 133
Soru: 3) Odysseus’un kişilik özelliklerini hangi anlatım tekniğinden yola çıkarak tespit ettiniz? Metinden örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Odysseus’un kişilik özelliklerini öyküleme anlatım tekniğinden tespit ettim. “Artık;uzak kalmayacak Odysseus baba toprağından, demir zincirlerle bağlasalar onu kıskıvrak, gene bulacak buraya gelmenin yolunu, çünkü binbir türlü çare var onda.” gibi bölümler Odysseus’un bu yönüne örnek olabilir.
Soru: 4) Metnin anlatıcısını ve anlatıcının bakış açısını örneklerle belirleyiniz. Belirlediğiniz bakış açısını değiştirseydiniz ne gibi değişiklikler olurdu? Açıklayınız.
- Cevap: Metinde şahısların konuştuğu bölümlerde kahraman bakış açısı görülse de metnin genelinde hakim olan anlatıcı ilahi bakış açısıdır. Metnin anlatıcısı 3. tekil şahıstır. Bu düşünceye “Tanrı olduğunu seziverdi bu gelenin” “Atılganlık koymuştu Telemakhos’un yüreğine, daha çok düşünmeye başladı babasını.” gibi bölümlerde hareketle ulaştım. Metinde bakış açısı değişirse anlatım gücünü yitirebilir, yazarın olayları yansıtma biçimi değişebilir.
Soru: 5) Metindeki zaman ve mekân unsurlarını kişilerle ilişkilendirerek açıklayınız.
- Cevap: Metindeki zaman milattan önce 12. yüzyılı, mekan ise İyonya Denizi’ni yani bugünkü Adriyatik Denizi’nin bir bölümünü anlatıyor. Metindeki Odysseus o dönem İthaka’nın kralıdır.
Soru: 6) Metnin olay örgüsünde değişiklik yapmak isteseydiniz hangi olayları değiştirirdiniz? Açıklayınız.
- Cevap: Metnin olay örgüsünde değişiklik yapabilseydim Telemakhos’un babası Odysseus’u kendisini kurtarmasını isterdim.
Soru: 7) Metinde geçen tanrıların özelliklerini destanın oluşum dönemi ile ilişkilendirerek açıklayınız.
- Cevap: Milattan önce yedi yüzlü yıllarda oluşan bu destanda halkın inanışları etkili olmuştur. Halkın inandığı tanrılar insan özelliği taşıyan varlıklardır. Bu özellikleriyle de destanın bir parçası olmuşlardır.
Soru: 8) Zeus tan gelme bir söylenti duyarsın belki de, söylenti götürür ünü ağızdan ağıza, çok uzağa. dizelerinde altı çizili ifadeyi yorumlayınız. Bu ifadenin metnin türü ile ilişkisini açıklayınız.
- Cevap: Bu ifade destanların meydana geliş özelliği ile ilgili anlamlar içermektedir. Çok uzun yıllar içinde dilden dile dolaşıp olağanüstü ögeler kazanan destanlar bu şekilde oluşmaktadır.
Soru: 9) Metnin dil ve anlatım özellikleriyle ilgili çıkarımlarda bulununuz. Ulaştığınız sonuçları açıklayınız.
- Cevap: Metin bir dizelerle yazılmış bir manzumedir. Dilden dile söylenerek kavuştuğu için sözlü anlatım özelliklerini taşır. Bolca karşılıklı konuşmalara yer verilmiştir.
Soru: 10) Okuduğunuz metinde destan türüne ait hangi özelliklere ulaştınız? Ulaştığınız sonuçları aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap: Destanlar halkın yaşantısında derin izler bırakan olayları anlatır. Bu metinde de böyle bir savaş konu alınmış. Bu metin tıpkı diğer destanlar gibi dilden dile dolaşarak yüzyıllar içerisinde oluşmuştur. Mitolojideki olağanüstü unsurlar bu metindeki gibi destanlarda kullanılır.
Soru: 11) Telemakhos’un yerinde siz olsaydınız olaylar karşısında tavrınız ne olurdu? Açıklayınız.
- Cevap: Ben de Telemakhos’un yaptığı gibi yardıma ihtiyaç duyan babamın imdadına koşardım. Ancak daha hızlı hareket ederdim.
DİL BİLGİSİ
Soru: 1) bir armağanımı al, git güle güle sonra gemine,
değerli, güzel bir armağan, dostun dosta verdiği
Yukarıdaki dizelerde altı çizili sıfat tamlamasında bir ad birden fazla sıfat almıştır. Siz de okuduğunuz metinden aynı özellikleri taşıyan sıfat tamlamalarına örnekler bulunuz. Bulduğunuz örneklerin altını çiziniz.
- Cevap: “Binbir düzenli, yaman adamı” “Kara yürekli, uğursuz Atlas’ın kızı”
Soru: 2) “Ama ne olur, kalkma birden, kal biraz daha,” dizesinde virgülün kullanım amacını belirleyiniz. Siz de metinden bu kullanım amacına uygun örnekler bularak altını çiziniz.
- Cevap: Bu cümlede virgül işareti sıralı cümleler arasında kullanılmıştır. Benzer kullanımlar şunlardır: “tanık tut tanrıları, anlat başınıza geleni, buyur şu heriflere, çekip gitsinler evlerine” “o sıra Telemakhos seslendi gökgözlü Athene’ye, eğmişti başını ona, duymasın diye ötekiler”
Soru: Sınıf içerisinden beşer kişilik gruplar oluşturunuz. İlyada, Ramayana, Gılgamış, Şehnâme, Nibelungenlied destanlarım gruplar arasında paylaşınız. Paylaştığınız destanların konusunu araştırınız. Araştırdığınız destanları afiş, sunu, kısa film hazırlayarak arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Grup ve Destan Dağılımı:
- Grup 1: İlyada
- Grup 2: Ramayana
- Grup 3: Gılgamış
- Grup 4: Şehnâme
- Grup 5: Nibelungenlied
Destanların Konuları:
- İlyada: Homeros’un eseri olan İlyada, Troya Savaşı’nın son yılında yaşanan olayları anlatır. Ana tema, Akhilleus’un öfkesi ve savaşın getirdiği acılardır.
- Ramayana: Hint mitolojisine ait olan bu destan, Rama’nın karısı Sita’yı şeytan kral Ravana’nın elinden kurtarmak için verdiği mücadeleyi anlatır.
- Gılgamış: Sümerlere ait bu destan, Gılgamış’ın ölümsüzlük arayışını ve dostluk, yaşam ve ölüm temalarını işler.
- Şehnâme: Firdevsî tarafından yazılmış olan bu eser, İran’ın mitolojik ve tarihi kahramanlarını, krallarını ve hikâyelerini anlatır.
- Nibelungenlied: Alman destanı olan bu eser, Siegfried’in kahramanlıkları, ihanet ve intikam öykülerini işler.
Etkinlik Çıktıları:
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum