10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 106
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 106 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 106
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME
Soru: 1) İlk beyitte tekrar eden “söylesün” kelimesi hangi anlamlarda kullanılmıştır? Yazınız.
- Cevap: Şairin sevgilisi ona küsmüştür. Onunla konuşmuyor. Şairde çevresindekilere sevgilisinin sözlerini şaire iletmelerini istiyor. Bu amaçla söylesün kelimesini kullanmış.
Soru: 2) Okuduğunuz şiirde her beyitte tekrar eden “söylen söylesün” ifadesi şiirin anlam ve söyleyişini nasıl etkilemiştir? Şiirde işlenen temayla ilişkilendirerek açıklayınız.
- Cevap: Bu sözler şairin yaşadığı aşk acısını başkalarına da anlatma isteğini, sevgilisinin duygularını başkalarının da bilmesini istediğini anlatıyor. Temayı pekiştiriyor. Söyleyiş güzelleşiyor.
Soru: 3) Metinde sevgilinin hangi özellikleri vurgulanmıştır? Söyleyiniz.
- Cevap: Metinde sevgilinin nazlı ve cefa çeken biri olduğu ancak şairin çektiği acıları ve dertleri anlamadığı anlatılır. Bu özellikler sevgilinin değerini ve şairin acısını daha belirgin kılar.
Soru: 4) Hâr zahmında neler çekdüğümi gül-zârda Bağ-bân-ı bülbül-i giryâna söylen söylesün Yukarıdaki beyitte geçen altı çizili kelimeler arasında nasıl bir anlam ilişkisi kurulmuştur? Kurulan bu anlam ilişkisiyle oluşturulan edebî sanatın şiire etkisini açıklayınız.
- Cevap: Anlamca birbirine yakın sözcüklerdir. Böylece tenasüp sanatı kullanılmış olur. Tenasüp sanatı anlam yakınlığı olan kelimeleri birbiriyle kullanarak şiirin temasını destekleyecek bir atmosfer oluşturur.
Soru: 5) Metnin şekil özelliklerini belirleyiniz. Belirlediğiniz özellikleri aşağıdaki tabloya yazınız.
- Cevap:
Nazım birimi: Beyit
Ölçü: Aruz ölçüsü
Kafiye: Tam kafiye
Redif: Kelime ve ek halinde redifler
Soru: 6) Bâkıyâ din durmasun güftâra tâkat var iken Vaktidür ol husrev-i devrâne söylen söylesün Yukarıdaki beyitte altı çizili ifade ile kimden söz edilmektedir? Söyleyici böyle bir ifadeye niçin başvurmuş olabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Hüsrev-i devrân yani devrin Hüsrev’i olarak kendisinden söz ediyor. Kendisini büyük aşık Hüsrev’e, aşkını da onun aşkına benzetiyor.
Soru: 7) Metinden hareketle şairin dil, üslup ve estetik anlayışı ile ilgili çıkarımlarda bulununuz. Ulaştığınız sonuçları arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Şairin dil ve üslup anlayışı divan edebiyatı özelliklerini yansıtır. Süslü ve sanatlı bir dil kullanır; Arapça ve Farsça kelimeler yoğundur. Şair, söz sanatlarını kullanarak duygularını yoğun bir şekilde aktarır ve sevgilinin özelliklerini estetik bir şekilde vurgular.
Soru: 8) Şairin yerinde siz olsaydınız çatışma yaşadığınız kişilerle sorununuzu nasıl çözerdiniz? Açıklayınız.
- Cevap: Yerinde olsam çatışma yaşadığım kişilerle açık ve dürüst bir şekilde konuşurdum. Sorunu yapıcı bir şekilde tartışır ve karşılıklı anlayış arardım. Duygularımı ve düşüncelerimi saygılı bir şekilde ifade eder, empati yaparak çözüm bulmaya çalışırdım.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum