10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 60
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 60
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Millî Edebiyat Dönemi, 1911’de Ziya Gökalp, Ali Canip Yöntem ve Ömer Seyfettin’in Selanik’te çıkardıkları Genç Kalemler dergisiyle başlamıştır. Bu dönemde özellikle Ziya Gökalp’in öncülüğünde yayılmaya başlayan Türkçülük düşüncesi etkili olmuştur. Genç Kalemler dergisinde yayımlanan “Yeni Lisan” makalesinde millî bir edebiyatın ancak millî bir dille oluşabileceği düşüncesi savunulur. Bu kapsamda İstanbul dilinin esas alınması ve sade bir dille yazma eğilimi ön plana çıkar.
Millî Edebiyat Dönemi sanatçıları Osmanlı Devleti’nin zor dönemlerini bizzat yaşamış, pek çok savaş ve toprak kaybı görmüşlerdir. İstanbul dışına çıkan bu sanatçılar; Anadolu’yu ve Anadolu insanını gözlemlemişler, tanımışlar ve eserlerinde bu gözlemlerini realist bir şekilde yansıtmışlardır. Eserlerinde genellikle toplumsal temaları işlemiştir. Anadolu insanı, vatanseverlik, yanlış Batılılaşma, geçmişteki kahramanlıklar ele alınan konulardandır.
Millî Edebiyat Dönemi’nde olay hikâyesinin önde gelen isimlerinden biri de Ömer Seyfettin’dir. Asker kökenli bir yazar olan Ömer Seyfettin bir dönem esir düşmüştür.
Okuduğunuz hikâye, konusunu tarihten almıştır. Kendisi de Balıkesirli olan sanatçı, düşmana esir düşmüş Edremitli bir kaptanın hikâyesini anlatmıştır. Hikâyenin Mütareke Dönemi’nde yazıldığı göz önüne alınırsa halka her şeye rağmen umudunu kaybetmemesi gerektiği yönünde mesaj verme amacı taşıdığı söylenebilir.
Metni Anlama ve Çözümleme
1. “Forsa” hikâyesinin konusu nedir?
- Cevap: Esaret altında yaşayan bir kişinin başından geçen olaylar.
2. Ömer Seyfettin hikâyelerine genellikle bir durumun ya da ortamın tasviriyle başlar. Okuduğunuz hikâyede nasıl bir tasvirle başlamıştır?
- Cevap: Akdeniz’in esatir yuvası nihayetsiz ufuklarına bakan küçük tepe minimini bir çiçek ormanı gibiydi. İnce uzun dallı badem ağaçlarının alaca gölgeleri sahile inen keçi yoluna düşüyor, ilkbaharın tatlı rüzgârıyla sarhoş olan martılar çılgın naralarla havayı çınlatıyorlardı. Badem bahçesinin yanı geniş bir bağdı. Beyaz taşlardan yapılmış kısa bir duvarın ötesindeki zeytinlik, ta vadiye kadar iniyordu. Bağın ortasındaki viran kulübenin kapısız methalinden bir ihtiyar çıktı. Saçı, sakalı bembeyazdı. Kamburunu düzeltmek istiyormuş gibi gerindi. Elleri, ayakları titriyordu. Gök kadar boş, gök kadar sakin duran denize baktı, baktı.
3. Okuduğunuz hikâyedeki olayları ana başlıkları ile sıralayınız.
- Cevap:
➢ Kara Memiş adındaki tutsak bir ihtiyar adamın denize doğru yönelmesi ve sakin denize bakması
➢ İhtiyarın tanıtılması, neden esir olduğu ve geçmişte yaşadıkları
➢ İhtiyar adamın rüya görmesi ve Türk donanmasının adaya gelişi
➢ Forsa olan ihtiyarın rüya ile gerçek arasında bocalaması ve askerlere doğru koşması
➢ İhtiyarın Türk askerleriyle buluşması ve kendini tanıtması
➢ Askerlerin ihtiyarı kaptanın yanına götürmeleri
➢ Kaptanın yaşlı adamın babası olduğunu öğrenmesi
➢ İhtiyar tutsağın bayılması edebiyatfatihi.net
➢ Yaşlı adamın askerlerle savaşa katılmak istemesi
4. Metindeki zaman ve mekânı aşağıdaki tabloya yazınız.
Zaman
- Cevap: Her zaman gemileri bekleyen Kara Memiş, zaman algısı oluşturabilir.
Mekân
- Cevap: Akdeniz kasabası, adası, kulübe.
5. Metnin Mütareke Dönemi’nde yazıldığı göz önüne alınırsa okuduğunuz hikâyenin ne tür mesajlar verdiği söylenebilir? Anlatınız.
- Cevap: Umut, inanç ve özgürlük-hürriyet.
10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 60 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.