10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 30
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 30
Bırakırsan ikimizin canını beraber bırak
Keremi çok kadir Tanrı
dedi. Hak Taâlaya Deli Dumrulun sözü hoş geldi. Azrâile emreyledi: Deli Dumrulun babasının anasının canını al, o iki helâlliye yüz kırk yıl ömür verdim dedi. Azrâil de babasının anasının derhal canını aldı. Deli Dumrul yüz kırk yıl daha eşi ile ömür sürdü.
Dedem Korkut gelip destan söyledi deyiş dedi. Bu destan Deli Dumrulun olsun, benden sonra alp ozanlar söylesin, alnı açık cömert erenler dinlesin dedi.
Dua edeyim hanım: Yerli kara dağların yıkılmasın. Gölgeli koca ağacın kesilmesin. Taşkın akan güzel suyun kurumasın. Kadir Tanrı seni nâmerde muhtaç etmesin. Ak alnında beş kelime dua kıldık, olsun kabul. Derlesin toplasın günahınızı adı güzel Muhammede bağışlasın hanım hey!..
Muharrem Ergin Dede Korkut Kitabı
Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları
arş: İslam inanışına göre göğün en yüksek katı.
azat: Serbest bırakma.
bürçek (pürçek): Şakaklardan sarkan saç, zülüf.
cenk: Kahramanca mücadele, çarpışma, savaş.
cûş: Coşma, taşma, kaynama, coşkunluk, galeyan.
çavuş: Bir işin veya işçilerin başında bulunan ve onları yöneten sorumlu kimse.
güman: Zan, şüphe.
imaret: Yoksullara ve öğrencilere yiyecek dağıtmak için kurulmuş hayır kurumu, imarethane.
nidâ: Çağırma, bağırma, seslenme.
settar: “Kullarının hata, kusur, ayıp ve günahlarını
örten, bağışlayan” anlamında Allah için kullanılır.
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Türk edebiyatında hikâye geleneğinin köklü bir geçmişi vardır. Destanlar, meddah hikâyeleri, mesneviler ve halk hikâyeleri bu geleneğin ürünüdür.
Dede Korkut Hikâyeleri; Oğuz Türklerinin bilinen en eski destansı hikâyeleridir. Dede Korkut Hikâyeleri bir ön söz ve 12 hikâyeden oluşur. Dresden ve Vatikan olmak üzere iki nüshası vardır. Ayrıca son dönemde “Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi”ni anlatan Günbed nüshası bulunmuştur. Eserin asıl adı “Kitab-ı Dedem Korkud Alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzân”dır. 15. yüzyılda yazıya geçirilen bu hikâyeler tarihî süreçte anlatıcıdan anlatıcıya aktarılan birer sözlü gelenek ürünüdür. Eserde geçen “Dede Korkut” meçhul bir halk ozanıdır. Hikâyelerde nazım ile nesir iç içedir. Hikâyelerde; aşk, yiğitlik, kahramanlık, temalarının yanında Oğuz boyları arasındaki mücadeleler, Oğuzların düşmanlarıyla yaptıkları savaşlar vb. konular işlenmiştir. Bu hikâyelerden Oğuzların yaşam biçiminden ekonomisine, geleneklerinden giyinişlerine, beslenmelerinden içinde yaşadıkları doğaya ve doğaüstü güçlerle ilgili inançlarına kadar pek çok konuyla ilgili bilgiler edinmekteyiz. Dede Korkut Hikâyeleri’nde din çok kuvvetli bir unsur olarak ortaya çıkmaz. Çünkü hikâyelerin ortaya çıktığı dönemde İslam kültürü yeni yeni yerleşmeye başlamıştır. Hikâyelerde anlatılan mücadeleler din uğruna değildir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.