10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 222
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 222 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 222
Tanzimat’tan sonra, Avrupa’yı ve başka ülkeleri dolaşan yazarlar arasında gezi notlarını yazma merakı da artmıştır. Namık Kemal, Ali Bey, Ziya Paşa gibi sanatçılar yurt dışı gezilerini anlattıkları eserler vermişlerdir. Türk edebiyatında gezi yazısı türünde eser veren yazarlardan bazıları ve bunların eserleri şunlardır: Ahmet Mithat Efendi, “Avrupa’da Bir Cevelan”; Direktör Ali Bey “Seyahat Jurnali”; Ahmet İhsan Tokgöz, “Avrupa’da Ne Gördüm”; Cenap Şahabettin, “Hac Yolunda, Afak-ı Irak, Avrupa Mektupları”; Ahmet Haşim, “Frankfurt Seyahatnamesi”; Falih Rıfkı Atay, “Denizaşırı, Taymis Kıyıları, Yolcu Defteri”; Selahattin Batu, “Romancero, İsviçre Günleri”; Reşat Nuri Güntekin, “Anadolu Notları”; Azra Erhat, “Mavi Yolculuk”; Haldun Taner, “Düşsem Yollara Yollara”; Attilâ İlhan, “Abbas Yolcu”; Erdal Öz, “Allı Turnam”.
Okuduğunuz metin, Cumhuriyet Dönemi önemli gezi yazarlarından İsmail Habip Sevük’ün yurt içi gezisini ele almaktadır. İsmail Habip Sevük gezilen yer hakkında yerli ve yabancı kaynaklardan da bilgiler vermiştir.
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu Türk Dil Kurumunun sözlüklerinden kontrol ediniz.
Hep köpüklü, gürbüz, acelesi dereler.
➢ Gürbüz kelimesi tahminim: Sağlıklı, kuvvetli ve güçlü bir yapıya sahip olma durumu.
➢ Gürbüz kelimesinin Türk Dil Kurumu karşılığı: Sağlam, güçlü ve iyi gelişmiş.
Tabiat şuurunu kaybetmiş vecidli bir sarhoş gibi neyi var neyi yoksa hepsini fırlatıp fışkırtmış.
➢ Şuur kelimesi tahminim: Kişinin bilinçli olarak yaptığı eylemlerden haberdar olma durumu.
➢ Şuur kelimesinin Türk Dil Kurumu karşılığı: İnsanın kendisini ve çevresini tanıma yeteneği, bilinç.
Diğerleri kurutma fabrikası; ikinci ve üçüncü sınıf elmalar da bu sayede zebil olmaktan kurtulacak.
➢ Zebil kelimesi tahminim: Boş yere, ziyan olunması.
➢ Zebil kelimesinin Türk Dil Kurumu karşılığı: Hiç yoktan yere harcanan, tükenen, perişanlık gibi anlamlara çıkan bir kelimedir.
Kaza hududu içinde yetmiş bin nüfus olan Of ta hapishane yoktur.
➢ Kaza hududu kelimesi tahminim: Bir bölgenin veya yerin sınırları.
➢ Kaza hududu kelimesinin Türk Dil Kurumu karşılığı: Bir idari bölgenin sınırları.
2. “Yeşil Yol” adlı metinde nereler tanıtılmıştır? Bu yerlerin belirgin özellikleri nelerdir?
- Cevap: Metinde Hopa, Arhavi, Viçe, Pazar gibi yerler tanıtılmıştır. Hopa’nın arkasında Balıklı dağları, solunda Afyonbaba dağları ve sağında Sultan-selim dağı yer alır. Arhavi Cika tepesinin altında, Viçe güzel bir nahiye merkezidir. Pazar ise Karadeniz elmacılığının merkezidir.
3. Metinde yazarın gözlem ve izlenimlerini yorumlayarak aktardığı ifadelere örnekler veriniz.
- Cevap: Yazarın gözlem ve izlenimlerine örnekler şu şekildedir: “Sağ, sol; dağ, taş hep yeşil”, “Tabiatın hayatiyeti silindirin taşlarını bile yenerek meydana çıkmış”, “Deniz kıyısında küçük bir tepe var, dipten sona kadar ağaçlar üstüste, sıkı sıkı, yığın yığın öyle bir hal almışlar ki tepenin kendinden bir karışlık yer görünmüyor”, “Buharın kanadı olan bulut ileriden Kafkas dağlarını, beriden Karadeniz silsilesini aşamadığı için bulutlar hep buralarda toplanıyor ve buharın deposu olan deniz, bulutun cazibesi olan dağ, dağın yavrusu olan dere, dereyi gürbüzleten orman, ormanı yetiştiren buhar işte hep birbiriyle kucak kucağa”.
4. Metindeki tarihî unsurları belirleyiniz. Bunların metnin içeriğine nasıl bir katkıda bulunduğunu söyleyiniz.
- Cevap: Metinde Osmanlı tarihine ait bir olay olan Yavuz Sultan Selim’in Hopa’daki Künye kalesini fethi anlatılmaktadır. Ayrıca, Pazar’da Karadeniz elmacılığının merkezi olması ve ihracatının yapılması da tarihi bir unsurdur.
5. Metne göre yazarın gezi sonunda zihninde gezip gördüğü yerlerle ilgili hangi fikirler oluşmuştur? Metni, metinden yansıyan fikrî, felsefi siyasi veya estetik açıdan değerlendiriniz.
- Cevap: Yazar, gezip gördüğü yerlerin doğal güzelliği ve insanların iyi ruhlu olması hakkında olumlu düşünceler edinmiştir. Metin, doğaya olan hayranlığı ve insanların birbirine karşı olan saygı ve hoşgörüsü hakkında fikirler içermektedir. Ayrıca, metnin estetik açıdan da değeri vardır, çünkü doğanın güzellikleri şiirsel bir dille anlatılmaktadır.
6. Metni okuduktan sonra anlatılan yerleri gezip görme isteğiniz uyandı mı? Metnin sizi etkileyen özellikleri nelerdir?
- Cevap: Metinde anlatılan doğal güzellikler, yeşilin farklı tonları, denizin ve dağların bir arada bulunması, yerel kültürlerin ve tarihî unsurların da yer alması, yazarın gözlem ve izlenimlerinin canlı bir şekilde aktarılması gibi özellikler metni oldukça etkileyici kılıyor. Bu özelliklerin okuyucuları da etkilemesi ve gezip görme isteği uyandırması oldukça olasıdır.
7. Metni “Otoray Yolcuları” adlı metinle karşılaştırınız. Bu karşılaştırma sonucunda metnin hangi bakımlardan “Bolu’nun Vasıfları” adlı metinle benzerlik taşıdığını belirtiniz.
- Cevap: Yeşil Yol ve Otoray Yolcuları adlı metinler kısa ve sanatsız cümlelerle kaleme alındığından yalın (sade) bir dile sahiptir. “Bolu’nun Vasıfları” metni ise ağır bir dille kaleme alınmıştır. Benzer tarafları ise bu üç metnin “gezi yazısı” örneği olmasıdır.
8. Gezi yazısı türünde eser vermiş önde gelen yerli ve yabancı yazarlara ve bunların eserlerine örnekler veriniz.
- Cevap:
Gezi yazısı türünde eser vermiş önde gelen yerli yazarlar şunlardır:
➢ Mirat-ül Memalik – Seydi Ali Reis (İlk gezi kitabımız)
➢ Seyahatname – Evliya Çelebi
➢ Avrupa’da Bir Cevelan – Ahmet Mithat Efendi (Batı tekniğine uygun ilk gezi örneği)
➢ Hac Yolunda – Cenap Şahabettin
➢ Avrupa Mektupları – Cenap Şahabettin
➢ Frankfurt Seyahatnamesi – Ahmet Haşim
➢ Anadolu Notları – Reşat Nuri Güntekin
Gezi yazısı türünde eser vermiş önde gelen yabancı yazarlar şunlardır:
➢ Doğuya Yolculuk – Gerard de Nerval
➢ İstanbul – Edmondo de Amicis
➢ İstanbul Seyahatnamesi – Josephus Grelot
➢ Sultanlar kentine yolculuk – Salomon Schweigger
➢ Bir oryantalistin doğu seyahatnamesi – Alexander William Kinglake
➢ Erzurum’a yolculuk – Aleksandr Puşkin
➢ Şövalye Taitbout de Marigny’nin Çerkesya Seyahatnamesi – Taitbout de Marigny
➢ İsfahan Seyahatnamesi – Pierre Loti
➢ Dünyanın hikâye edilişi – Marco Polo
Bu yazarların gezi yazısı türünde eserleri, yazarın keşfettiği yerler ve yaşadığı deneyimleri paylaştığı yazılardır. Bu eserler, okuyucuların ilgisini çeken, bilgilendirici ve eğlendirici bir içerik olabilir.
10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 222 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.