10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 191
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 191
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Günü gününe tutulan notlardan ve yaşanan olaylardan yararlanılarak sonradan kaleme alınan yazılara anı denir.
Anı türünün temel özellikleri şunlardır:
• Anılarda yaşanmışlıklar anlatılır.
• Önemli olay ve konular aktarılır.
• Belge ve fotoğraflar kullanılabilir.
• İçtenlik ve kişisellik ön plandadır.
• İddia ve ispat kaygısı güdülmez.
• Anılar tarihî araştırmalara kaynaklık eder.
Anı türünün ilk örneği, Antik Yunan sanatçısı Ksenophon’un (Ksenefon) “Anabasis” adlı eseridir. 18. yüzyılda J. J. Rouseau’nun (Russo) “İtiraflar”ı, Goldoni’nin “İyiliksever Somurtkan”ı, Goethe’nin (Göte) “Şiir ve Hakikat”’i, Andre Gide’in (Andre Jid) “Jurnal”i bu türde yazılmış önemli eserlerdir.
19. yüzyılda Victor Hugo’nun (Viktor Hügo) “Gördüklerim, İşittiklerim”, Stendhal’ın (Sitendal) “Bir Turistin Anıları”, Jean Jacques Rousseau (Jan Jak Ruso) “İtiraflar” ve Tolstoy’un “İtiraflarım” adlı yapıtları öne çıkar.
Türk edebiyatında 8. yüzyıla ait “Köktürk Yazıtları” bu türün ilk örneği olarak kabul edilir. Hindistan’da 16. yüzyılda bir imparatorluk kuran Babür Şah’ın yazdığı “Babürname” anı türünün Türk edebiyatındaki ilk örneklerindendir.
Gazavatname ve sefaretnameler bu türün divan edebiyatındaki örnekleridir.
Türk edebiyatında edebî bir tür olarak anı, Tanzimat Edebiyatı Dönemi’nde önem kazanır. Âkif Paşa’nın “Tabsıra” adlı eseri Tanzimat Dönemi’nin bu türdeki ilk ürünüdür. Namık Kemal’in “Magosa Mektupları”, Ziya Paşa’nın “Defter-i Âmal”, Ahmet Mithat Efendi’nin “Menfa”, Muallim Naci’nin “Ömer’in Çocukluğu” adlı eserleri dönemin öne çıkan ürünleridir.
Servetifünun Dönemi’nde Ahmet Rasim’in “Eşkal-i Zaman”, “Falaka” ve “Muharrir, Şair, Edip”i; Ha- lit Ziya Uşaklıgil’in “Kırk Yıl” ile “Saray ve Ötesi”; Hüseyin Cahit Yalçın’ın “Edebî Hatıralar”ı dönemin bu türdeki önemli eserleridir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 191 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.