10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 177
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 177 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 177
11. Yazılı kültür, toplumlar arasındaki etkileşimler ve basın yayın teknolojisindeki gelişmelerle Türk edebiyatında modern tiyatronun ilk örneği olan “Şair Evlenmesinin yazılması arasında nasıl bir ilişki vardır? Görüşlerinizi açıklayınız.
- Cevap: Sosyal konuların ağırlıkla işlendiği Tanzimat’ın Birinci Dönemi’nde tiyatro hem eğlence hem de halkı eğitme aracı olarak görülmüştür. Bu döneme ait eserler romantizm ve klasisizm akımının etkisi altındadır. Tanzimat tiyatrosunda kişiler tek boyutlu olarak verilmiştir. İyiler çok iyi, kötüler de çok kötüdür. Bu yüzden oyunların sonunda iyiler ödüllendirilir, kötüler cezalandırılır.
12. Tiyatro oyunu, piyes, film, dizi film vb. eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metne senaryo denir. Buna göre “Şair Evlenmesini bir komedi senaryosu olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? Anlatınız.
13. Tiyatro Terimleri
aksesuar: Tiyatro sahnesinde kullanılan eşya.
dekor: Tiyatroda sahneyi eserin konusuna göre döşeyip hazırlamada kullanılan eşyanın genel adı.
efekt: Ses ya da ışık yönünden sahnede etki sağlayan aygıtların tümü.
ışık: Tiyatro oyunlarında oyun alanlarının aydınlatılması.
jest: Tiyatro sahnesinde, sanatçıların bütün el, kol, ayak ve beden hareketleri.
makyaj: Tiyatro ve sinemada sanatçıların yüzlerinde boya ve başka maddelerle yapılan değişiklikler.
mimik: Bir duygu ve düşüncenin yüz hareketleriyle anlatılması.
perde: Tiyatro eserinin bölümlerinin her biri.
replik: Oyunda konuşanların birbirlerine söyledikleri sözlerden her biri.
sahne: 1. Perdelerin içinde kişilerin oyuna girip çıkmasıyla oluşan küçük bölüm. 2. Oyunun oynandığı yer.
suflör: Tiyatroda, kuliste durarak oyunculara sözlerini fısıltıyla söyleyip hatırlatan yardımcı. tirat: Bir tiyatro oyununda, oyuncunun uzun ve kesintisiz konuşması.
- Cevap: Şair Evlenmesi oyunu bence gayet başarılı bir oyundur. Çünkü ilk olmasının getirdiği hafif kusurları saymazsak döneminde edebiyata yeni bir soluk kazandırmış, yeni bir edebiyat doğurmuştur. Komik unsurların töre ve şive özelliklerinin başarılı bir şekilde işlendiğini söyleyebilirim.
Bir oyunun farklı temsillerinde yukarıda açıklamaları verilen tiyatro unsurlarından hangilerinin yönetmen, tasarımcı ve teknik ekibe göre değişiklik gösterebileceğini söyleyiniz.
- Cevap: Edebi metinler kişiseldir. Yoruma açıktırlar. Yukarıdaki bilgiler ışığında bir yönetmenin sanat anlayışına göre dekorun, kıyafetlerin, oyuncu tercihlerinin, ya da eserdeki bazı yerlerin çıkarılması gibi özelliklerin teknik ekip tarafından farklı konseptlerde dizayn edilebileceğini söyleyebiliriz.
14. Başlıca Komedi Çeşitleri
Karakter Komedisi: İnsan karakterinin gülünç ve aksak yanlarını konu alan komedidir. Moliere’in “Cimri”, Shakespeare ’in “Venedik Taciri” adlı eserleri karakter komedisidir.
Töre Komedisi: Toplumun gülünç ve aksak yanlarını konu alan komedidir. Moliere’in “Gülünç Kibarlar”, Gogol’un “Müfettiş” adlı eserleri töre komedisidir.
Entrika Komedisi: Olayların şaşırtıcı biçimde düzenlendiği, çoğunlukla güldürmekten başka bir amaç güdülmeden yazılan komedidir. Moliere’in “Scapin’in Dolapları”, Shakespeare’in “Yanlışlıklar Komedyası” adlı eserleri entrika komedisidir.
Buna göre okuduğunuz metin hangi komedi türüne girmektedir?
- Cevap: Töre komedisine girer. Çünkü Töre Komedisi: Toplumun gülünç ve aksak yanlarını konu alan komedidir.
15. Metni aşağıda verilen “Cimri” adlı metinle tür, biçim, üslup ve içerik açısından karşılaştırınız.
- Cevap:
Cimri ve Şair Evlenmesi Dil ve Anlatım Özellikleri
Benzerlikler: İkisinde de halktan kahramanlar vardır. İkisinde de sosyal bir durum anlatılır. İkisinde de diyaloga dayalı bir anlatım vardır.
Farklılıklar: İkisinde kullanılan benzetmeler ve atasözleri, deyimler cümle yapıları farklıdır.
10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 177 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.