10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 163
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 163 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 163
K. — Evet efendim, öyledir efendim, münasiptir efendim.
H. — Beni kızdırıyorsun.
K. — Evet efendim, öyledir efendim, münasiptir efendim.
H. — Beni adam yerine koymuyorsun.
(…)
K. — Evet… (Hacivadkaçar.) Yürrü!.. Seni gidi idâre fitili, mum bacaklı kerata (…). Sen gidersen beni de buraya mıhlamazlar ya ben de çekilir giderim. İydgâhda dolaba, dilber seyrin. Bakalım âyîne-i devran ne sûret gösterir sallan bullan kocaoğlan sallan (Gider).
Karagöz haz.: Muhittin Sevilen
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Türk tiyatrosu, tarihî gelişim sürecine uygun olarak geleneksel ve modern olmak üzere iki ana başlık altında toplanır.
Geleneksel Türk tiyatrosu; Karagöz, orta oyunu, meddah ve köy seyirlik oyunu olmak üzere dörde ayrılır. Sözlü kültürün ürünü olan bu oyunlar yazılı bir metne dayanmaz. Hem üslup hem de içerik açısından Türk halk kültürünün birçok ögesini barındıran geleneksel oyunların kaynağı masal, destan, efsane ve halk hikâyesi gibi türlerdir.
Bir gölge oyunu olan Karagöz, deriden kesilen “tasvir” adı verilen şekillerin arkadan ışıklandırılması ve beyaz bir perdeye yansıtılmasıyla oluşturulur. Ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi, Karagöz ile Hacivat’ın Anadolu Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat zamanında yaşamış gerçek kişiler olduğunu söyler. Halk arasındaki bir söylentiye göre de Karagöz ve Hacivat, Sultan Orhan zamanında Bursa’da Ulu Cami inşaatında çalışmış işçilerdir. İkisi arasındaki nükteli konuşmalar, diğer işçileri oyaladığı için cami inşaatı yavaşlar ve Hacivat’la Karagöz Sultan Orhan’ın buyruğuyla idam edilirler. Bu hazin olaydan sonra Şeyh Küşteri’nin Hacivat ve Karagöz’ün deriden yapılmış tasvirlerini oynattığına ve onların şakalarını tekrarladığına inanılmaktadır. Bu yüzden halk arasında Karagöz perdesine Küşteri Meydanı da denir.
Oyunun kaynağı hakkındaki en bilimsel teze göre Yavuz Sultan Selim 1517’de Mısır’ı fethettiğinde bu oyunu görür ve İstanbul’a getirtir. Karagöz, özellikle XVII. yüzyıldan sonra oldukça yaygınlaşır. XIX. yüzyılda yazıya aktarılmaya başlanan Karagöz, halk arasında hayal oyunu diye anılır ve bu oyunu oynatan sanatçılara hayalî (hayalci, hayalbaz, Karagözcü) denir. Nazif Bey, Hayalî Memduh, Hayalî Küçük Ali, Kel Hasan, Abdürrezzak gibi isimler tanınmış karagözcülerdendir.
Oyun; mukaddime, muhavere, fasıl ve bitiş olmak üzere dört bölümden oluşur. Mukaddime (giriş) oyunun başlangıç bölümüdür. Perdede görüntü verilmeden önce müzik başlar, sonra konuya uygun olarak bir görüntü verilir. Hacivat “Of … hay, Hakk!” diyerek perde gazeline başlar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 163 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.