Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 13

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 13 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 13

ecdadım Bumın Kağan, İstemi Kağan oturmuş. Oturarak Türk milletinin ilini, töresini tutu vermiş, düzenleyi vermiş. Dört taraf hep düşman imiş. Ordu sevk ederek dört taraftaki milleti hep almış, hep tâbi kılmış. Başlıya baş eğdirmiş, dizliye diz çöktürmüş. Doğuda Kadırkan ormanına kadar, batıda Demir Kapıya kadar kondurmuş. İkisi arasında pek teşkilâtsız Gök Türk öylece oturuyormuş. Bilgili kağan imiş, cesur kağan imiş. Buyruku yine bilgili imiş tabiî, cesur imiş tabiî. Beyleri de milleti de doğru imiş. Onun için ili öylece tutmuş tabiî. İli tutup töreyi düzenlemiş. Kendisi öylece vefat etmiş. Yasçı, ağlayıcı, doğuda gün doğusundan Bökli Çöllü halk, Çin, Tibet, Avar, Bizans, Kırgız, Üç Kurı- kan, Otuz Tatar, Kıtay, Tatabı, bunca millet gelip ağlamış, yas tutmuş. Öyle ünlü kağan imiş.”
Orhun Abideleri haz.: Muharrem Ergin

Köktürk İmparatorluğu, Türklerin kurduğu önemli devletlerden biridir. Eski Türkler, göğün sahibi anlamına gelen ve “Köktengri” denilen tek tanrıya inanıyorlardı. Köktürkler “kağan” veya “hakan” denilen ve gücünü “Göktanrı”dan alan bir hükümdar tarafından yönetilirdi.
Uygur Türklerinden kalan yazılı eserlerin çoğu Mani ve Buda dinleri ile ilgili tercüme eserlerdir.

Uygur Şiiri

tengri yaruk küçlüg bilgeke yalvarar biz
ötünür biz kün ay tengrike
yaşın tengri nom kutı
mar mani firiştilarka

kut kolur biz tengrime
etüzümüzni küzeding
üzütümüzni boşung

kıv kolur biz yaruk tengrilerke
adasızın turalım
ögrünçligin erelim

Günümüz Türkçesiyle

Tanrı, nurlu, kudretli bilgeye yalvarırız,
güneş ve ay tanrılara rica ederiz,
şimşek tanrı, töre saadeti
Mar Mani ve peygamberlere,

Saadet niyaz ederiz, ey tanrım!
vücudumuzu koruyun,
ruhumuzu boş, serbest bırakın!

Saadet niyaz ederiz nurlu tanrılardan,
tehlikelerden uzak duralım,
sevinç içinde olalım!
Eski Türk Şiiri
haz.: Reşid Rahmeti Arat

11. yüzyılla birlikte Türk edebiyatı İslam kültürü etkisine girmiş ve 13. yüzyıla kadar İslamiyet’in kabulünden önceki Türk edebiyatından İslami Dönem Türk Edebiyatı’na Geçiş Dönemi yaşanmıştır. Bu Geçiş Dönemi’nin önemli eserleri Yusuf Has Hâcip’in “Kutadgu Bilig”i, Kaşgarlı Mahmut’un “Divanü Lugati’t-Türk”ü, Edip Ahmet Yükneki’nin “Atebetü’l-Hakayık”ı ve Hoca Ahmet Yesevi’nin “Divan-ı Hikmet”idir.

13. yüzyıldan sonra tamamen İslami Dönem’e giren Türk edebiyatı gelişimini divan ve halk edebiyatı olmak üzere iki koldan sürdürmüştür.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 13 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!