10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 114
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 114
Gök, Dağ ve Deniz çok av ve kuş avladıktan sonra, yolda üç gümüş ok buldular; aldılar ve babalarına verdiler. Oğuz Kağan sevindi, güldü, okları üçe üleştirdi ve: Ey küçük (oğullarım, oklar sizlerin olsun. Yay oku attı; sizler de ok gibi olun dedi..
Ondan sonra Oğuz Kağan büyük kurultay topladı. Maiyetini ve halkını çağırttı. Onlar geldiler ve müşâvere ettiler. Oğuz Kağan büyük ordugâh… sağ yanına kırk kulaç direk diktirdi; üstüne bir altın tavuk koydu; altına bir ak koyun bağladı. Sol yanına kırk kulaç direk diktirdi. Üstüne bir gümüş tavuk koydu; dibine bir kara koyun bağladı. Sağ yanda Bozoklar oturdu; sol yanda Üç Oklar oturdu. Kırk gün, kırk gece yediler, içtiler ve sevindiler.
Sonra Oğuz Kağan oğullarına yurdunu üleştirip verdi ve:
Ey oğullarım, ben çok yerler aştım; çok vuruşmalar gördüm; çok kargı ve çok ok attım; atla çok yürüdüm; düşmanları ağlattım; dostlarımı güldürdüm. Ben Gök Tanrı’ya (borcumu) ödedim. Şimdi yurdumu size veriyorum dedi…
Oğuz Kağan Destanı haz.: Muharrem Ergin
Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları
ala: Karışık renk. buyan: Mutluluk, uğur, talih.
cevahir: Pırlanta, yakut, zümrüt, elmas gibi değerli taşlar.
kargı: Mızrak.
kovuk: Bir şeyin oyuk durumunda bulunan iç bölümü.
kulan: Katır, yaban eşeği.
kurıkan: Çadır.
müren: Irmak, nehir.
müşavere: Danışmak.
nişan: Belirti, iz, işaret.
tan: Güneş doğmadan önceki alaca karanlık, fecir.
tebliğ: Bildirim. toy:
Ziyafet. uran: Savaş çığlığı.
zencefre: Kırmızı renkli doğal civa sülfür.
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Bilinen en eski edebiyat ürünlerinden biri olan destanlar; milletlerin hayatında büyük yankılar uyandırmış olayların nesilden nesile aktarıldığı, aktarılırken de hayal unsurlarıyla zenginleştirilip değiştirildiği ürünlerdir.
Sözlü Edebiyat Dönemi’ne ait Türk destanları şunlardır:
Yaratılış Destanı: Altay ve Yakut Türkleri arasında Wilhelm Radloff (Vilhılm Radlof) tarafından derlenmiştir. Bu destanda evrenin nasıl yaratıldığına değinilmektedir.
Alp Er Tunga Destanı: Sakalarla İranlılar arasında geçen savaşlarda kahramanlıklar göstermiş Türk hükümdarı Alp Er Tunga’yı konu almaktadır.
Şu Destanı: Destanda Saka hükümdarı Şu ile Makedonya kralı İskender arasındaki savaşlar anlatılmaktadır.
Oğuz Kağan Destanı: Destanın Hun hükümdan Mete Han’ın çevresinde şekillendiği kabul edilir. Bu destanda Oğuz Kağan’ın maceraları üzerinden Türklerin o dönemdeki yaşantıları ve mücadeleleri ele alınmaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 114 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.