10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 87
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 87 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 87
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin Divânu Lugati’t-Türk’te yer alan bir şiirdir. Saka Türklerinin kahramanı ga’nın ölümü üzerine duyulan acının dile getirildiği bu metin Türk şiirinin eski örneklerindendir. Alp Er Tunga sagusu on dört dörtlükten oluşmaktadır. Sagu Kaşgarlı Mahmut tarafından derlenmiştir. Alp Er Tunga Türk tarihi açısından önemli bir yere sahiptir. Alp Er Tunga, Türk destanlarında aynı isimle anılmaktayken İranlı şair Firdevsî’nin Şehname adlı eserinde Efrasiyap ismi ile anılmaktadır.
İslamiyet’in kabulünden önce ölen kişilerin arkasından yuğ adı verilen törenler düzenlenirdi. Bu törenlerde ölen kişinin yiğitliği, üstün nitelikleri ve ölümünden duyulan üzüntüyü dile getiren şiirler söylenirdi. Bu şiirlere sagu denir. Sagu biçimsel özellikler açısından koşukla aynı özelliklere sahiptir. Sagu ile koşuk arasındaki fark temadır. Sagunun tema bakımından halk şiirindeki karşılığı ağıt, divan şiirindeki karşılığı ise mersiyedir.
Soru: 1) Şiirdeki hece sayısının eşitliğini kontrol ediniz. Bu durumu şiirin türü ve yazıldığı dönem açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Şiirdeki her dize yedişer heceden oluşuyor. Sagular hece ölçüsüyle yazılan şiirlerdir. Yazıldığı dönemde de hece ölçüsü kullanılırdı.
Soru: 2) Aşağıdaki tabloyu şiirden hareket ederek doldurunuz.
- Cevap:
Soru: 3) Bu şiir için “Tematik bütünlüğe sahiptir.” diyebilir misiniz? Niçin?
- Cevap: Bütün dörtlükler aynı tema üzerinde yazıldığı için şiir tematik bütünlüğe sahiptir.
Soru: 4) Söyleyiciyi ve söyleyicinin muhatabını tespit ediniz.
- Cevap: Bu şiirde söyleyici, Alp Er Tonga’nın ölümüne ağıt yakan birisidir. Şiirde söyleyicinin muhatabı ise genel anlamda halk ve özellikle Alp Er Tonga’yı tanıyan, ona bağlı olan kişilerdir.
Soru: 5) Bu şiirde şiirin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurlara örnekler veriniz.
- Cevap: Bu şiir, yazıldığı dönemin toplumsal ve kültürel gerçekliğini birçok açıdan yansıtmaktadır. Alp Er Tunga’ya verilen değer o dönemde hakim olan kahraman kültürünü anlatır. Yine ağıt geleneği, savaştan bahseden ifadeler yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtır.
Soru: 6) Şiirin içeriğini doğal, toplumsal ve bireysel gerçeklik açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Şiir dönemin yaşam koşullarını, inançlarını ve bireylerin duygusal dünyalarını yansıtıyor. Beylerin atlara binmesi, erkeklerin kurt gibi uluması doğal gerçekliği gösterir. Kahraman çok bağlı olmaları toplumsal gerçeklikle ilgilidir. Duyduğu yası derin bir şekilde anlatması gibi ifadeler de bireysel gerçeklikle ilgilidir.
Soru: 7) Teşbih sanatına şiirden örnekler gösteriniz.
- Cevap: Feleğin öcünü alması, onu bir insana benzetmektir. Erkeklerin kurt gibi uluması da teşbihtir.
Soru: 8) Okuduğunuz şiirden Sözlü Dönem’in dil ve anlatım özelliklerine örnekler gösteriniz.
- Cevap: Yazıldığı döneme göre sade bir dil ve halkı söyleyişi tercih edilmiş. Söz sanatları çok az kullanılmış. Hece ölçüsü ve yarım kafiye kullanılmış. Bunlar Sözlü Dönem özellikleridir.
Soru: 9) Şiirdeki iletileri açık ve örtük olma açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Şiir halkın sevdiği bir kahramanın ölümünü yine halk dilinde, sade bir şekilde anlatır. Bu yüzden iletiler açıktır.
Soru: 10) Okuduğunuz şiirde Alp Er Tunga’yla ilgili hangi ayrıntılara ulaşabildiğinizi söyleyiniz.
- Cevap: Şiirde kendisi için ağıt yakılan Alp Er Tunga toplumda sevilen bir kahramandır. Önemli kahramanlıklar göstermiş ve insanların sevgisini kazanmıştır. Ölümü toplumu çok üzmüştür.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 87 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.