Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 77
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 77

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 77

SÖZLÜ İLETİŞİM TÜR VE TEKNİKLERİNİ TANIMA

Güzel sanatların dalı olan edebiyat ile sinema arasında önemli bir ilişki vardır. Sinema, edebî eserlerden senaryo çıkarabildiği için edebiyata yönelir. Edebiyatın anlatım teknikleri, kurgu yöntemleri, dili etkili kullanmadaki birikimi, tema ve konuyu eserde işleme yolları gibi birçok ayrıntı sinemanın ilgisini edebiyata çeker.

Türk sineması ilk günden itibaren edebiyatın alanına eğilmiştir. Halide Edip Adıvar’ın Ateşten Gömlek, Rıfat İlgaz’ın Hababam Sınıfı romanları; Necati Cumalı’nın Susuz Yaz, Mustafa Kutlu’nun Uzun Hikâye, Ömer Seyfettin’in Pembe İncili Kaftan hikâyeleri filme uyarlanmıştır. Bu uyarlamalarda edebî eserin içeriği ve kültürel değerler film aracılığıyla izleyici kitlesine ulaşmıştır.

Edebiyattan uyarlanmış bir film, edebî eseri tam anlamıyla yansıtmaz. Hikâyede kurgulanan olay örgüsü, şahıslar, zaman ve mekân unsurları ile filmdeki olay örgüsü, şahıslar, zaman ve mekân unsurları arasında farklılıklar vardır. Hikâyedeki açık ve örtük iletilerin filme yansımasında da farklılıklar olabilir. Kimi zaman da hikâye ve filmde kullanılan anlatıcı ve bakış açıları uyuşmaz.

Tüm bunlar göz önüne alındığında edebî bir eserin okur üzerinde bıraktığı etki, eser filme uyarlandığında aynı etkiyi izleyici üzerinde oluşturmaz. Bu farklılıklara rağmen edebiyat ile sinema arasındaki ilişki insan hayatına katkıda bulunur.

SÖZLÜ İLETİŞİM TÜR VE TEKNİKLERİNİ UYGULAMA

Soru: Mustafa Kutlu’nun Uzun Hikâye adlı eserini okuyunuz ve sınıfınızda özetleyiniz. Bu eserden uyarlanmış filmi sınıfınızda izleyiniz. Hikâye ile film arasındaki farkları değerlendiriniz.

  • Cevap:

Mustafa Kutlu’nun “Uzun Hikâye” adlı eseri, 1940’lı yıllarda Türkiye’nin çeşitli kasabalarında geçen, Bulgaristan göçmeni bir ailenin hikâyesini anlatıyor. Ali doğruluktan taviz vermeyen, haksızlıklara boyun eğmeyen biridir. Oğlu Mustafa ise babasının yanında büyüyerek onun yolunu izler. Kitap boyunca Ali ve Mustafa, sürekli yer değiştirir, farklı kasabalara taşınır ve her defasında yeni bir başlangıç yaparlar. Ancak her yerde adaletsizlik, haksızlık gibi sorunlarla karşılaşırlar. Kitap Mustafa’nın sevdiği kızı aynı babası gibi kaçırmasıyla bitiyor.

Kitap filme göre daha ayrıntılı. Hayalimde canlandırdığım kişilerle filmdeki karakterler pek birbirine benzemiyor. Olayların geçtiği mekânlar da aynı şekilde kitaba göre farklı. Son sahne de filmde kitapta olmayan ayrıntılarla genişletilmiş.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 77 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum