Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 71

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 71

Perekladin hiç ses çıkarmamıştı, hatta sessizce gülümsemişti, (çünkü delikanlı, Danıştay üyesinin oğluydu, kendisi de Perekladin’in derecesinde bir kâtipti), ama şu dakikada uykuya yatarken, bütün benliğini müthiş bir öfke kaplamıştı. (…)
Perekladin yorgan altında iyice ısındıktan sonra sinirleri yatışmaya başladı.
Uyumaya hazırlanırken: “Hepsini biliyorum, anlıyorum” diye düşünüyordu. Virgül konması gereken yere, üst üste iki nokta koymam, öyleyse hem biliyorum hem de anlıyorum demek. Evet… İşte böyle, küçük şey… Önce yaşamalı, çalışmalı, ondan sonra da ihtiyarları eleştirmeye kalkmalı…”
Uyumaya başlayan Perekladin’in kapalı gözlerinin önünde; kapkara, gülümseyen bulutların arasından, alev gibi kırmızı bir virgül, kuyruklu yıldız gibi kaydı. Onun arkasından bir tane daha aktı geldi. Biraz sonra da Perekladin’in hayalinde açılan karanlıkta uçuşan virgüller kaynaşmaya başladı.
(…)
Altın virgüller, pervaneler gibi dönerek bir kenara çekildi. Onların yerine, kıvılcımları andıran noktalar uçuşarak geldi…
(…)
Virgüller gene uçuşarak geliyor, sonra noktalara karışıyor, dönüyor. Perekladin, bir sürü noktalı virgülle üst üste noktalar görüyor…
(…)
Noktalı virgüllerle üst üste iki nokta sönüp gitti. Sıra soru işaretine geldi. Bunlar da, bulutların arasından fırlayarak dans etmeye başladılar…
Bunu çok gördük, soru işareti! Bin tanesini getir, hepsine yer bulurum. Bunlar, bir şey sorulurken yahut bir yazı hakkında bilgi edinmek istendiği zaman kullanılır…
Soru işaretleri, peki der gibi kıvrak başlarını salladıktan sonra hemencecik, kumanda almış gibi birer ünlem işareti olduiar…
“Hım!… Bu noktalama işareti de, mektuplarda sık sık kullanılır. “Beyefendi, hazretleri!” yahut “Paşa hazretleri, babamız ve velinimetimiz efendim!…” ya resmî yazılarda ne zaman kullanılır?”
Ünlem işaretleri daha çok sivrilerek beklemeye başladı.
“Bunlar resmî yazılarda… şey… şu… bu… nasıl anlatayım? Hım!… Sahiden de resmî yazılarda nerede, ne zaman kullanılıyor? Dur bakayım… Hele bir düşüneyim… Hım!…”
Perekladin gözlerini açtı, öbür yanına döndü. Ama tam gözlerini kapayacağı sırada, karanlık zeminde gene ünlem işaretlerinin belirdiğini gördü.
Çağrılmadan gelen bu konukları hayalinden silmeye çalışarak:
(…)
Bunlar ne zaman konuluyor? diye düşündü. Yoksa unuttum mu? Ya unuttum yahut hiçbir zaman kullanmadım…”
Perekladin, kırk yıllık memurluk hayatında yazdığı bütün yazıların özünü hatırlamaya çalıştı; ama o kadar düşünmesine, o kadar alnını buruşturmasına rağmen, geçmişte hiçbir ünlem işareti bulamadı.
“Bu ne biçim şey! Kırk yıl yazı yazdım, hiç ünlem işareti koymamışım. Hım!… Ama bu uzun şeytanlar ne zaman kullanılır?”

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 71 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!