

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 66

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 66
Tanzimat edebiyatı Batılı anlamda ilk hikâye örneklerinin verildiği bir dönemdir. Ahmet Mithat Efendi, Letâif-i Rivâyât adını verdiği eserler serisinde yer alan hikâyeleriyle türün ilk örneklerini vermiştir. Bu dönemde yazılan ilk hikâyeler dil açısından ve teknik açıdan bazı kusurlar içermektedir. Zamanla hem hikâye tekniği hem de anlatım açısından nitelikli eserler verilmeye başlanmıştır.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Okuduğunuz metnin temasını ve konusunu tespit ediniz.
- Cevap: Metnin teması çocukluk masumiyetidir. Metnin konusu yazarın çocukluğunda okuduğu kitabın etkisiyle cahil bir kişiyi çok büyük bir adam sanmasıdır.
Soru: 2) Metindeki temel çatışma nedir?
- Cevap: Hikâyede anlatılan cahil kişinin yazarın çocuk saflığıyla büyük bir adam sanması.
Soru: 3) Metnin iletisi nedir? Açıklayınız.
- Cevap: İnsanları değerlendirirken önyargılı olmak insanın yanlış fikirlere kapılmasına yol açabilir.
Soru: 4) Metnin iletisi açık ileti midir, örtük ileti midir? Açıklayınız.
- Cevap: Metnin iletisi açık iletidir. Açık iletide anlam açıktır, tartışmaya ve anlam karışıklığına yer vermeden tek bir yargı anlatılır. Edebî sanatlara başvurulmaz.
Soru: 5) Temel çatışma etrafında metinde yer alan başka çatışmalar var mıdır? Değerlendiriniz.
- Cevap: Yazarın gördüğü adamı Viktor Hugo mu, Jan Jak Ruso mu olduğuna karar verememesi ana çatışmayı destekleyen bir başka çatışmadır.
Soru: 6) Bu Büyük Adam Kimdir adlı metnin olay örgüsü aşağıda karışık şekilde verilmiştir. Metinden yola çıkarak metnin olay örgüsünü doğru şekilde sıralayınız.
- Cevap:
Soru: 7) Okuduğunuz metnin anlatıcısını ve bakış açısını tespit ediniz.
- Cevap: 1. tekil şahıs anlatıcı ve kahraman bakış açısı kullanılmıştır.
Soru: 8) Okuduğunuz metinden betimleyici anlatıma örnekler gösteriniz.
- Cevap:
Bu mukannen olan akşam azimet ve avdetinde, daima bir adama tesadüf ederim ki kayıtsızlıktan uzamış saçları geniş nâsiyesinin üzerine dökülerek, tefekkürât-ı amîka içinde dalgın dalgın attığı adımlarıyla ikide bir de sendeler ve düşmemek için hemen kendini toplardı. (Büyük adam tasvir ediliyor.)
Bu büyük adamın yırtılmış yakasını düzelterek, çamurlar içindeki fesini giyerek Aksaray’da karanlık sokaktaki hâne-i ulûm aşiyanesine o perişan hâliyle girdiğini görmek gerçekten pek rikkat-engîz idi. (Büyük adam ve yaşadığı yer tasvir ediliyor.)
Soru: 9) Bu metnin içeriğini doğal, toplumsal ve bireysel gerçeklikle ilişki açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Metin içeriğinde yazarın yaşadığı toplumun durumunu ve bireyin düşüncelerini gerçek bir şekilde yansıtmaktadır.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 66 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
sigma babolimugo
2024-10-16 21:50:55kanki beğenmedim
Bir insan
2024-10-08 19:08:41Çok uzun cevapları var biraz daha kısa olsa iyi olur