

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 64

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 64
Viktor Hugo mu? Jan Jak Ruso mu? Mesele burada.
Yavaş yavaş Jan Jak Ruso olduğuna hükmetmeye başladım. Zira hiçbir adama selam verdiğini hiçbir adamla konuştuğunu görmediğim bu allame-i merdüm-güriz, ekser tramvay yolunun üstünden geçen çıngıraklı kömürcü develerinin arkasından ser-nümâ-yı hûşmendî olurdu.
Bir gün Laleli’de bir çok halkın tecemmu ettiğini ve aralarında birinin bağırıp çağırdığını işitince kalabalığın içine sokuldum. Ortada kemâl-i şiddet ve hiddetle tahaşşüd-i kıymet-na-şinâsândan feryat eden meğer bizim allame imiş! Büyük adamların hiddeti de büyük olur. Ne ulviyyet, ne ulviyyet! Bu zaman-ı hiddetinde heyecana gelen ummân-ı bî-pâyân gibi mehip, müdhiş, âlî bir hâl kesp etmişti. (…) Benim buradan geçtiğimi görmüyor musunuz? Gelip koluma dokunacak ne vardı? Meğer siz ne yaman cahiller imişsiniz?” diye feryat ediyordu. O kalabalığın içinde en ziyade muhatap ve mu’âtap olan bir herif: “Asıl kara cahil sensin!” demesin mi? (…)
Ben de halk ile beraber arkalarından gitmeğe başladım. Biraz yürüdükten sonra hele ikisinin de arasını bularak marifeti pençe-i cehâletten kurtardılar.
Bu büyük adamın yırtılmış yakasını düzelterek, çamurlar içindeki fesini giyerek Aksaray’da karanlık sokaktaki hâne-i ulûm aşiyanesine o perişan hâliyle girdiğini görmek gerçekten pek rikkat-engîz idi. Bu büyük adamın hâl-i infialinde gelen dehşetle kapısını kapayıp da kaybolduğu zaman dedim ki: Şairlerin, allâmelerin en büyük eserleri hâl-i ye’s ve hiddetlerinde yazdıklarıdır.
Viktor Hugo’nun bir eseri, Jan Jak Ruso’nun Emil’i öyle bir zamanda telif edilmemiş miydi? Cehaletten şikayet eden bu adam kim bilir şimdi maarif ve terbiye-i umumiyyeye dair ne büyük bir telif-i hikemi ile meşgul olmaya başlamıştır. Niçin bu sokağın karanlığından bir şems-i marifet tulü etmesin? Bu iştigâlât-ı mühimme âsâr ve esbâbından olmak gerektir ki kendisine bir çok zaman hiçbir yerde tesadüf edemedim. Eğer hafızam beni aldatmıyor ise yirmi gün sonra ta uzaktan bir (…) dükkânında, (…)nün kendisine okumakta olduğu bir kâğıdı kemâl-i itina vü dikkatle dinlediğini görerek o tarafa doğru gidince büyük adam da dükkândan çıkıyordu, (…)ye “Bu büyük adama okuduğun kâğıt ne idi?” diye sordum. (…)nün verdiği şu cevap aradan seneler geçtiği hâlde hâlâ hatırımdan çıkmaz.
“O büyük adam değil, orta boylu. Memleketinden aldığı mektupları her zaman bana okutur. Onun okuması
(…)
yazması yoktur.”
Küçük Şeyler Samipaşazâde Sezai (Kısaltılmıştır.)
Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları
âlî: Yüce, ulu.
allâme-i merdüm-gürîz: İnsandan kaçan bilgin, âsâr: İzler, belirtiler.
avdet: Geri gelme, dönme, azimet: Yola koyulma, gidiş.
bedîa-i edebî: Edebî eser.
câzıbe-i kemâlât: Eksiksiz güzellik, çekicilik.
esbâb: Sebepler.
hâl-i ye’s Ci hiddet: Öfke ve üzüntü hâli, hâne-i ulûm: Bilimler evi.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 64 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum