Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 62
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 62

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 62

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Okuduğunuz metinden alınan “Arayıp çünkü bulmadı anı/Çıktı ayyuka âh ü efgânı” beytindeki altı çizili kelime grubunun anlamını dizenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahmininizin doğruluğunu TDK’nin Türkçe Sözlüsünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

Tahminim:

  • ayyuka çıkmak: Herkes tarafından duyulmak, ortaya çıkmak

TDK Sözlük:

  • ayyuka çıkmak: 1. ses yükselmek. 2. dedikodu herkesçe duyulmak, yayılmak.

Soru: 2) Metnin temasını ve konusunu bulunuz.

  • Cevap: Metnin teması aşktır. Konusu Hz. Yusuf’un birçok zorluğa sabırla katlanarak mutluluğa ve Züleyha’ya kavuşmasıdır.

Soru: 3) Metindeki çatışmaları tespit ediniz.

  • Cevap: Babasının çok sevmesine karşın kardeşlerinin Hz. Yusuf’u kıskanıp kuyuya atması, Züleyha’nın Hz. Yusuf’a aşık olmasına rağmen Hz. Yusuf’un onu istememesi.

Soru: 4) Okuduğunuz metinden ve özetten yararlanarak metnin olay örgüsünü tespit ediniz.

  • Cevap: Hz. Yusuf’un kuyuya atılması, köle olarak Mısır’a götürülmesi, Züleyha’nın onu rüyasında görüp ona aşık olması, Züleyha’nın köle pazarında onu görüp satın alması, Hz. Yusuf’un Hükümdar’ın evinde yetişmesi, Züleyha’nın Hz. Yusuf’a aşkını açıklamasına rağmen karşılık bulamaması, Hz. Yusuf’a iftira edilerek zindana atılması, rüya tabirleriyle Hz. Yusuf’un zindandan kurtulup mali işleri yönetmeye başlaması, yaşlanan Züleyha’yla evlenmesi, çıkan kıtlık sebebiyle kardeşlerinin ondan yardım istemeye gelmeleri, Hz. Yusuf’un babasına kavuşması metnin olay örgüsüdür.

Soru: 5) Mesnevide hangi anlatıcı kullanılmıştır?

  • Cevap: Metinde 3. şahıs anlatıcı kullanılmıştır.

Soru: 6) Okuduğunuz metinde hangi bakış açıları kullanılmıştır? Bu bakış açılarının anlatımı nasıl etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap: İlahi (Hakim) Bakış açısı ağırlıklı olarak, az da olsa gözlemci bakış açısı kullanılmıştır. Farklı bakış açıları kullanımı anlatımın zenginlik kazanmasını sağlar.

Soru: 7) Okuduğunuz metin, düzyazı şeklinde olsaydı metinde ne gibi değişiklikler olurdu? Düşüncelerinizi paylaşınız.

  • Cevap: Kafiye, redif gibi ses benzerlikleri; sanatlı bir söyleyiş olmazdı. Okuması anlaşılması daha kolay ancak edebî açıdan daha zayıf bir metin ortaya çıkardı.

Soru: 8) On iki yaşında babasını kaybeden Hamdi, Yûsuf u Züleyhâ mesnevisinin “sebeb-i te’lîf” bölümünde ağabeylerinden himaye görmediğini, çok eziyet çektiğini, bu yüzden Hz. Yusuf’un sıkıntılarını daha iyi anladığını ve kendisini birçok yönden ona benzettiğini söyler.

  • Cevap: Yazar kendini kahramanın yerine koyarak yaşadığı duyguları daha etkili anlatır. Bu yönüyle eserin otobiyografik bir özelliği de vardır.

Soru: 9) Hz. Yakup’un oğluna duyduğu sevgi ve çektiği acı sizi etkiledi mi? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Hz. Yakub’un oğluna derin bir sevgiyle bağlı oluşu ve yaşadığı hasreti dile getiriş biçiminden oldukça etkilendim. Bir babanın duygularını böyle güzel biçimde dile getirişi çok değerlidir.

Soru: 10) Metnin kurgu zamanı ile içeriğin tarihsel zamanı hakkında bir değerlendirme yapınız.

  • Cevap: Metnin kurgu zamanı 15. yüzyıldır. Hz. Yusuf’un yaşadığı dönem ise MÖ 1500’lü yıllardır. Arada üç bin yıl geçen zamana rağmen yazılan bir mesneviye konu edilmesi Hz. Yusuf’un karakterinin ve yaşadıklarının etkileyiciliğiyle açıklanabilir.

Soru: 11) Yusuf ile Zeliha üzerine yazılmış mesneviler şunlardır:
XIII. yüzyıl-Halil Oğlu Ali
XIII. yüzyıl-Şeyyad Hamza
XIV. yüzyıl-Garîp
XV. yüzyıl-Kemal Paşazâde
XVI. yüzyıl-Yahya Bey ve Gubarî
XVIII. yüzyıl-Nevruzî
Bu bilgilerden hareketle edebiyatımızda Hz. Yusuf’u konu edinen eserlerin mesnevi nazım biçimiyle yazılması hakkında neler söylersiniz?

  • Cevap: Roman türü edebiyatımıza 19. yüzyılda gelmiştir. Romandan önce aa bb cc şeklindeki kafiye düzeniyle yazımının kolaylığından dolayı uzun metinler oluşturmak için mesneviler kullanılırdı. Mesnevilere İslamiyetin kabulünden sonraki edebiyatın romanı diyebiliriz.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 62 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum

  • betul
    betul

    kisa kisa yazin sunu kriz gecirircem