Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 61

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 61

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

azm-i sabr-ı cemîl: Güzel sabrın gayreti.
bedîd: Meydanda ve görünür durumda olan, açık,
belli.
bikarar: (Metinde bî-karar) Kararsız, bülbül-i bâğ-ı Kuds-i Cebrâ’îl: Cebrail’in kutsal bağının bülbülü.
câme: Elbise, çamaşır, giyecek şey.
Cibril: Allah tarafından peygamberlere vahiy getirmekle görevlendirilen dört büyük melekten biri, Cebrail, çâk: Yırtık, dehen: Ağız.
efgân: Acıyla bağırma, haykırma, feryat.
enin: İnleme, inilti.
firâk: Ayrılık, ayrılma, ayrı düşme.
gâh: Kimi zaman.
gürg: Kurt.
hâb: Uyku.
hâr: Diken.
haste vü zâr: Hasta ve ağlayan.
hûn: Kan.
kamer: Ay.
kanda: Nerede.
leb: Dudak.
mihr: Güneş.
nâfe-i çîn: Kıvrımlı, güzel kokan saç. nebât: Bitki, nevmîd: Ümitsizlik, pîrehen: Gömlek.
sabr-ı cemîl: İnsanlara kötülük ve bela gibi görünen şeylerin de aslında kâinatın düzeni için gerekli olduğunu ve Allah’tan geldiğini bilip hâlinden şikâyet etmeme.
şimşir: Sert odunları olan bir ağaç, tir: Ok.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metin aşkı konu edinen bir mesnevidir. Lirik bir üslupla XV. yüzyılda yazılan bu mesnevide ele alınanlar Kur’an-ı Kerim’de de yer alan bir kıssaya dayanmaktadır. Divan edebiyatında birçok şairin mesnevisine konu olan Hz. Yusuf kıssası, diğer İslam coğrafyalarında olduğu gibi Anadolu coğrafyasında da geçmişten günümüze yeniden yazılıp anlatılarak gelmiştir. Kur’an’da anlatılan kıssa bu eserde kurgulanarak yer, zaman, olay ve kişiler bakımından yeniden oluşturulmuştur.

Yusuf ve Züleyha kıssası Anadolu coğrafyasında birçok sanatçı tarafından ele alınmıştır. XIII. yüzyılda Şeyyad Hamza, XIV. yüzyılda Erzurumlu Darir, XVI. yüzyılda Taşlıcalı Yahya bu kıssayı konu edinen mesneviler yazmışlardır. Okuduğunuz metnin şairi Hamdî, eserini kaleme alırken İran edebiyatı şairlerinden Molla Cami’nin etkisinde kalmıştır fakat eserini özgün bir şekilde kıssadaki ayrıntıları esas alarak millî ve mahallî öğelerle yeniden kurgulamıştır. Bu eser, yazıldığı dönemin yalın ve akıcı Türkçesini yansıtması açısından ayrı bir öneme sahiptir.

Mesnevi nazım biçimiyle yazılan Yûsuf u Züleyhâ, okuduğunuz metinde de göreceğiniz gibi beyitlerle yazılmıştır. Her beyit kendi arasında uyaklıdır ve beyitlerin kafiye düzeni “aa, bb, cc, dd, ee …” şeklindedir. Mesnevide beyit sayısında sınırlama yoktur. Örneğin okuduğunuz metnin alındığı mesnevi, 6241 beyitten oluşmaktadır. Mesnevilerde din, tasavvuf, aşk, kahramanlık gibi konular işlenir. Birçok şair, mesnevi nazım biçimine çokça ilgi duymuş ve hamse sahibi olmuştur. Hamse, beş mesnevinin bir araya gelmesiyle oluşan eserdir. Türk edebiyatında Ali Şir Nevaî, Taşlıcalı Yahya, Lamî Çelebi gibi şairler hamse sahibi sanatçılardır.

Edebiyatımızda Şeyhî’nin Harname’si, Ahmedî’nin si, Gülşehrî’nin zulî’nin Leylâ vü Mecnûn’u mesnevi nazım biçimiyle

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 61 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!