

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 50

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 50 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 50
Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları
aşırmak: Yüksek veya geçilmesi güç bir yerin üstünden diğer yanına geçirmek.
derakap: 1. Hemen arkasından. 2. Çabucak.
hazinedar: Bir hâzineyi bekleyen, yöneten kimse.
kavlükarar: Bir işi yapacağını kesin olarak vadetme, sözleşme.
kelam: Bir düşünceyi eksiksiz olarak anlatan kelime dizisi, söz.
keşiş: Hristiyanlarda genellikle manastırda yaşayan din adamı, papaz.
kocakarı: Yaşlı kadın.
mah: Dünya’nın uydusu olan gök cismi, ay.
maşuk: Sevilen, âşık olunan erkek.
mühlet: Bir işin yapılması veya bir borcun ödenmesi için tanınan süre.
süsen: Süsengillerden, yaprakları kılıç biçiminde, çiçekleri iri ve mor renkli, güzel görünüşlü ve kokulu, bir süs bitkisi.
tekmil etmek: Tamamlama, bitirme, yâd: Düşünme, akılda tutma, hafıza.
yavuz: Amaçlanan duruma getirilmesi, elde edilmesi, çözümlenmesi, işlenmesi güç veya engeli çok olan, çetin.
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin bir halk hikâyesidir. Göçebe hayattan yerleşik hayata geçişin ilk ürünlerinden olan halk hikâyeleri, uzun soluklu olayların anlatımında kullanılan edebî bir türdür. Efsane, masal, menkıbe, destan gibi edebî ürünlerin kimi özellikleriyle beslenip gelişen halk hikâyeleri; olay örgüsü, çatışma, zaman, mekân, kişi gibi olay çevresinde gelişen, anlatmaya dayalı metinlerin yapı unsurlarını içermektedir.
Halk hikâyeleri ele aldıkları konulara göre sınıflandırılır. Hikâyelerin konuları genellikte aşktır. Tahir ile Zühre, Arzu ile Kamber, Âşık Garip Hikâyesi gibi eserler aşk konulu halk hikâyelerine örnek hikâyelerinde kimi zaman tarihî olay veya kişiler de ele alınabilir. Köroğlu bu tür halk hikâyesine örnek verilebilir. Din de halk hikâyelerine konu edilmiştir. Hz. Ali Cenkrıameleri buna örnek verilebilir. Kimi halk hikâyelerinde birden fazla konu birlikte ele alınabilir. Örneğin Yaralı Mahmut, Kirman Şah gibi halk hikâyelerinde hem aşk hem de tarihî konular; Hz. Ali Cenknameleri’nde de dinî konular ve Halk hikâyelerinde şiir ve ezgi iç içedir. Bu eserler saz ustası âşıklar ve meddahlar tarafından anlatılmıştır. Konuşma dilinin örneklerini yansıtan bu hikâyeler halkın ortak malıdır ve hikâyelerde sözlü kültürün birçok ayrıntısı yer almaktadır.
Okuduğunuz metinde de görüleceği gibi halk hikâyelerinde anlatım hem nazım hem de nesirle yapılmıştır. Kerem’in duyguları anlatılırken nazım, betimlemeler yapılırken ve olaylar anlatılırken de nesir kullanılmıştır.
Halk hikâyelerinde kalıplaşmış ifadelere yer verilir. Okuduğunuz metinde de geçen “böyle deyip kesti”, “biz gelelim”, “aldı Kerem” gibi ifadeler bu özelliğe örnek verilebilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 50 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum