Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 35

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 35

Soru: 4) Gerek Batı’nın gerekse Doğu’nun klasikleşmiş edebî eserlerinde dünyevi aşktan semavi aşka doğru geçiş teması önemli bir yer tutar. Fuzulî’nin Leyla ile Mecnun adlı eseri, cismani başlayıp ilahi bir hâl alan aşka dairdir. Bu eserin Türk ve Arap coğrafyasında çeşitli varyantları vardır. Türklerin Müslümanlığı seçmelerinde onların tek tanrılı dinlerle çok erken tanış olmalarının yanı sıra Hz. Muhammed’in vefatından sonra onun hayatı, faziletleri üzerine yazılan ve dinî edebiyat içinde değerlendirilen siyerlerin, naatların, mevlidlerin, miraçnamelerin, hilyelerin de büyük bir etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla tarih boyunca Türk topluluklarında din ve edebiyat arasında bir ilişkinin olduğu, her ikisinin birbirini besleyerek geliştirdiği, bu etkileşimin sonucunda önemli eserlerin ortaya konulduğu muhakkaktır. Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tarih boyunca Türk edebiyatında dinî nitelikli birçok eser verilmiştir.
B) Türk edebiyatının en önemli eserleri İslamiyet’in benimsenmesiyle ortaya konulmuştur.
C) Aşkı konu edinme açısından Batı edebiyatı ile Doğu edebiyatı arasında ortaklık vardır.
D) Din ile edebiyat, birbirilerini etkileyerek önemli edebî eserler oluşturmuştur.
E) Leyla ile Mecnun adlı eserin oluşmasında sanatçının içinde bulunduğu kültürel ortam etkili olmuştur.

  • Cevap: D

Soru: 5) Edebiyat tarihi, tarihin bir koludur. Bir milletin edebî mahsullerini yahut başka bir tarifle duygu ve düşünce mahsullerini, tarih çerçevesi içinde mütalaa eder. Her edebî eser ve şair, bir milletin ve bir tarih devrinin etkisinde olduğu için edebiyat tarihini de tarih, umumi gidişi içinde görmek lazımdır. Bir ağacın yemiş verme şartlarını incelerken nasıl onun toprağını da göz önünde bulundurmak lazımsa edebî mahsullerin nasıl meydana geldiğini anlamak için de o devrin tarihini bilmek icap eder. O hâlde Türk edebiyatı tarihi demek, Türklerin en eski çağlardan günümüze kadar meydana getirdikleri duygu ve düşünce mahsullerinin asır asır, o asrın tarihi içinde mütalaası demektir. Tabiidir ki edebiyat tarihini iyi anlamak için bütün medeniyet unsurlarının da tarihini önceden bilmek şarttır. Böyle olmazsa edebî eserlerin doğuşundaki sebep ve neticeler iyi anlaşılamaz. Bu parçada aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmıştır?

A) Benzetme-karşılaştırma-betimleme
B) Somutlama-karşılaştırma-betimleme
C) Tanık gösterme-örnekleme-öyküleme
D) Tanık gösterme-tanımlama-açıklama
E) Tanımlama-örnekleme-açıklama

  • Cevap: E

Soru: 6)  Türkçenin önemli eserlerindendir. Türk dili, edebiyatı ve kültürü üzerine yapılan araştırmalara kaynaklık etmesi açısından önem kazanan bu eser, Hakaniye Türkçesinin dil ve anlatım özelliklerini yansıtmaktadır. Kutlu olma bilgisi biçiminde günümüz Türkçesine çevirebileceğimiz eser, Balasagunlu Yusuf Has Hacip tarafından yazılmıştır. Bu metinde sözü edilen eser Türkçenin aşağıda verilen dönemlerinin hangisinde yazılmıştır?

A) Eski Anadolu Türkçesi
B) Karahanlı Türkçesi
C) Kuzey Türkçesi
D) OsmanlI Türkçesi
E) Uygur Türkçesi

  • Cevap: B

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!