

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 318

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 318 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 318
kıyılarımızda tabiat ve insan eli neler yaratırsa, hepsi serili. Karşıda bir dükkân daha, kartpostal, fotoğraf, pul, kitap, gazete, kabuklardan yapılmış kolyeler, küpeler… Turistik satış yerleri, hem de İstanbul’da bile eşine az rastlanan bir zevkle döşenmiş! Fahri Şakar’ın liman kahvesine dayalı dükkânına girdim, içerde iki Fransız, biı de İtalyan pazarlık üzerindeydiler. Bodrum’a otomobille geldikleri anlaşılan Fransız karı koca bir heybeyle, fil kulağı denilen pahalı cinsten bir sünger almak istiyorlardı. İtalyan kocaman, yusyuvarlak bir pembe kabuğa göz dikmişti. Yabancıların testi alması yasak, müzelik mal sayılan amforalar Türk gümrüklerinden dışarıya çıkarılamaz.
(…)
Bodrum’da deniz arkeologu olarak çalışan iki Fransız dostumuz var. Onları bulmağa gittik. Fenerin karşısındaki bir yokuşu gösterdiler, tırmandık, kuytu bir narenciye bahçesi, dibinde ada evlerine benzer beyaz bir ev. Pennsylvania Ünversitesinin bu yıl Bodrum’a gönderdiği heyet burada karargâh kurmuş. Heyet başkanı George Baz adlı genç bir Amerikalı karşıladı bizi. Üç yıl önce Bodrum’da rastladığım Peter Throckmorton gibi bunun da çocuksu, mavi bir bakışı, çekingen bir davranışı var. Sualtı arkeologları dalgıçlığın dışında yerine göre fotoğrafçılık, filmcilik, makinistlik, ya da yazarlık yapan çok yönlü genç ve sporcu insanlardır. Bunların prototipi 1958’de Türkiye’nin güney sularında araştırmalara başlayan Peter Throckmorton’du. Bu genç Amerikalı İzmirli kurbağa adamlarla birlikte bir gangava tutmuş ve Bodrum, Marmaris, Fethiye sularını Finike’ye kadar taradıktan sonra, çeşitli çağlardan kalma kırkı aşkın batığa rastladıklarını bildirmişti.
(…)
İbrahim Kaptan bizi rıhtımda karşıladı. Dalgıç elbisesine alışık gövdesi üfürülmüş gibi, kolları bacakları* açık, saltana sallana yürüyen, Deli İbrahim süngercilikle epey para kazanmış, ne var ki fırsat düştükçe, süngeri, balığı bırakır, tirandilini alıp dostlarıyle Gökova gezintilerine çıkar. Ağzı kulaklarına vararak anlatıyordu Balıkçı-, ya: “Bir yeni motor yaptırıyorum, adını Halikarnas Balıkçısı koyacağım. Gel sana göstereyim.”
Akdeniz limanlarının çoğu gibi, Bodrum’un da başlıca özelliği canlılık. Limana giden gelenleri, kahveye giren çıkanları seyretmekle insan oyalanıyor, bir an olsun içi sıkılmıyor. Paluko daha görünmemişti. Hani aynalar, paraketalar? Bunca mektuplaşma boşa mı gidecekti?
“Yok, yok, gelir, korkma gelir.” dedi ihtiyar bir süngerci. Demesiyle Paluko’un sokak köşesinden çıkagelmesi bir oldu.
Bodrum’da Paluko diye bilenen Mustafa Esin gök gözlü, keskin bakışlı, kırçıl bıyıkları ağzının üstüne sarkan yetmişlik bir balıkçıdır. Gergin, düğüm düğüm kasla kiriş demetlerinden oluşmuş yağsız gövdesi, ömrünü denizde balıkçılıkla geçiren insanların çetin gücünü taşır. Paluko’suz bir Bodrum, bir Cova düşünülemez. Bu kıyıların koparılmaz bir parçası olduğunu kendi de bilecek ki, altı çocuğunu da İzmir’de evlendirip yerleştirdiği halde, Bodrum’dan ayrılmaz.
(…)
Paluko akıllı adamdır. Kızlarını memurlardan, subaylardan isteyenler oldu, vermedi. Marangoza, hallaca, bakkala verdi.
“Bana yüksekten bakacak damat istemem” diyordu o zamanlar. Paluko Giritlidir. Balıkçıyla başbaşa verip konuştukları zaman, kullandıkları dil Türkçe mi, Rumca mı, İtalyanca mı, kestiremezsiniz; yer yer İngilizce denizcilik terimlerinin de sızdığı bir dil karması olsa gerek, binlerce yıl boyunca çeşitli ırk ve ulusları oynak, ışıltılı bir uygarlık içinde birleştirmiş Akdeniz’in dili. Paluko’ya sevgimiz, başına korsanca sardığı mendilden, ayaklarının nasırlaşmış esmerliğine kadar Akdeniz balıkçısını bütün özelliğiyle canlandırmasındandır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 318 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum