

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 316

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 316 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 316
Soru: 1) Okuduğunuz metinden alınan “Bisikletin ilk icadı zamanlarında ona verilen şeytan arabası ismini bu otoraya saklamak lazımmış!” cümlesinde geçen “saklamak” kelimesinin anlamını cümlenin bağlamından tahmin ediniz. Tahmininizin doğruluğunu TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.
- Cevap:
saklamak (tahminim): uygun görmek, layık görmek
saklamak (TDK): ayırmak, başka bir durum için bekletmek.
Soru: 2) Gezi yazısı türünün ortaya çıkmasında aşağıdakilerden hangisi veya hangileri etkili olmuştur? Niçin?
• Sözlü kültür
• Teknoloji
• Toplumsal değişim
• Toplumsal etkileşim
• Yayın organları
• Yazılı kültür
- Cevap: Gezi yazısı türünün ortaya çıkmasında sözlü kültür, hikâye anlatma geleneğiyle; yazılı kültür, gözlemleri kayıt altına alarak etkili olmuştur. Teknoloji ve ulaşım, yeni yerleri görmeyi kolaylaştırırken toplumsal değişim ve etkileşim, farklı kültürlere olan merakı artırmıştır. Ayrıca yayın organları bu yazıların geniş kitlelere ulaşmasını sağlamıştır. Bu etkenler, gezi yazılarının gelişimine zemin hazırlamıştır.
Soru: 3) Bu metinde öyküleyici anlatım biçimine örnekler gösteriniz. Bu anlatım biçiminin metne katkısını değerlendiriniz.
- Cevap: Metindeki öyküleyici anlatım örneği: “Niğde’ye yaklaşıyorduk. Yanımda oturan bir Niğdeli, şehrin eteğini saran ağaç kümeleri arasında pek iyi seçemediğim bir noktayı işaret etti.” Bu anlatım, olayların sırasıyla ve bir hikâye havasında aktarılmasını sağlar. Metne, sürükleyicilik ve yaşanmışlık hissi katar.
Soru: 4) Metinde kullanılan görsel, metnin iletisiyle ve içeriğiyle ilişkili mi? Siz olsaydınız bu metin için ne tür görsel unsurlar kullanırdınız?
- Cevap: Evet, ilişkili. Görsel, bugün bilmediğimiz otoray isimli aracın fotoğrafını içeriyor. Bu metin için, raylarda ilerleyen bir otoray ya da Niğde-Kayseri arasında uzanan manzarayı betimleyen bir çizim uygun olurdu.
Soru: 5) Aşağıdaki tabloda verilenlere metinden örnekler göstererek okuduğunuz metnin üslup özelliklerini belirleyiniz.
- Cevap:
Deyimler: “Yağ gibi kayıyor.”
Öznellik: “Bu seyahat beni atlıkarıncaya binmiş bir bayram çocuğu gibi eğlendiriyordu.”
Nesnellik: “Ulukışla ile Kayseri arasında günde iki sefer yapıyor.”
Duygusallık: “Yeni bir icat yalnız manzaraları ve hayatı değiştirmekle kalmıyor, duygularımıza da tesir ediyor.”
Söz sanatları: Benzetme: “Cilalı çelik raylar üstünde yağ gibi kayıyor.”
Metinde tercih edilen cümle çeşitleri: Kısa, etkili betimlemeler ve açıklayıcı cümleler kullanılmıştır. Yapı olarak basit, birleşik ve sıralı cümleler kullanılmış.
Mecaz anlamda kullanılan kelimeler: “Şeytan arabası.”
Gerçek anlamda kullanılan kelimeler: “Otoray, cilalı çelik raylar üstünde hareket ediyor.”
Soru: 6) Bu metnin içeriğini doğal, toplumsal ve bireysel gerçeklik açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Metnin içeriği doğal gerçeklik açısından Anadolu manzaralarını; toplumsal gerçeklik açısından yapılan icraatlerin insanların hayatını olumlu etkilemesi, insanların yolculuk deneyimlerini; bireysel gerçeklik açısından yazarın duygularını ve gözlemlerini yansıtır. Her üç açıdan da zengin bir gözlem sunar.
Soru: 7) Yazar, metinde niçin Faruk Nafiz Çamlıbel’den söz etmiştir?
- Cevap: Yazar, Faruk Nafiz Çamlıbel’den söz ederek Anadolu insanının şiirle kurduğu bağı ve kültürel değerlerin yolculukla ilişkisini vurgulamıştır. Ayrıca Faruk Nafiz’in “Han Duvarları” şiirine gönderme yaparak bu coğrafyaya edebî bir derinlik kazandırmıştır.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 316 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum