

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 309

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 309 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 309
“Şefaat yâ Resûllah” diyecek yerde “Seyahat yâ Resûlallah” demişiz. Kutlu zât, yüzündeki örtülerini açtıktan sonra güzel yüzünü gösterip gülümseyerek;
“Şefaatim, seyahatim ve ziyaretim. Allah’ım ona (bu yolda) sıhhat ve selâmet ver” diye Fâtiha dediler.
Toplantıda hazır bulunan sahabelerin hepsi Fâtiha’yı okudular. Ben de bütün büyük sahabelerin ellerini öpüp uykudan uyandığımız daha önce ayrıntılı olarak anlatılmıştı.
Allah’ın hikmeti “Allah bir şeyi irâde ederse sebeplerini de hazırlar” ertesi günü sabahleyin Gedikpaşa semtinde bulunan eski bir can dostumuz Okçuzâde Ahmed Çelebi evine varıp gördüm ki büyük bir hazırlık yaparak Bursa şehrini gezmek ve ziyaretlerde bulunmak üzere hazırlanmışlar.
(…)
“Ey can dostum kardeşim Evliyâm! Gel senin ile ‘Önce yoldaş, sonra yol’ sözüne uygun olarak arkadaş olup beş-on gün içinde eski taht merkezi, büyük bir şehir olan Bursa şehrini seyredip gezip dolaşıp kalbin aynasını gam pasından arındırıp hüzünlü gönlümüzü şenlendirelim. Gamlı gönlümüzü gamdan kurtaralım. Binlerce ibret verici eserleri yüzlerce bilgin canları, geçmiş Osmanlı sultanlarının türbelerini ve diğer nurlu mezarları ziyaret edelim. Özellikle Emir Sultan hazretlerinin mübârek kabrine yüz sürüp kalbimiz nurla dolsun, cihan cihan can sohbetleri edelim” deyince hemen içime bir ateş düşüp o vefalı dostun teklifiyle içime Bursa diyarına gitme arzuları gelip sanki Hak tarafından Rabbânî bir ilham olup Bismillah deyip toplantıda hazır olanların hepsi, ahbaplar ve dostlar,
“Kutlu olsun, esenlikle ve gönül rahatlığıyla dönmek nasip olsun” dediler, hayır dua ile bir Fâtiha okundu.
Bu hakir de hemen o sırada baba, anne, kardeş ve kız kardeşin haberleri yok iken 20 nefer dostlar ile Eminönü’ne gelip bir Mudanya kayığına bindik.
1050 [1640] tarihinde doğum yerimiz olan Kostantıniyye şehrinden ilk seyahate çıkıp Bursa’ya gittiğimiz menzilleri, köyleri, kasabaları, ibret verici eserleri büyük yerleşim yerleri olan eski şehirleri insaf nazarı ile seyretmeye gayret edip Cenab-ı Hakk’ın buyurduğu,
“.. Yerde gezin, dolaşın…” [Nemi, 69; Ankebût, 20, Rûm, 42] emrine uyarak yeryüzünü gezip dolaşıp,
“Gecelerce ve gündüzlerceoralarda korkusuz gezin, dolaşın” [Sebe, 18] âyeti üzere gece gündüz dünya
yüzünde yedi iklimin dört köşesini yedi gezegen gibi seyrettiğimiz dağlar, çöllerde, karada ve denizlerde çektiğimiz şiddetli elemleri ve ömrümüz,
“Yolculuk, bir fersah da olsa cehennemden bir parçadır” sözünce değerli ömrümüz nice geçti, onu bildirir.
Evvelâ Bismillah ile Eminönü’nden bir gemiye binip deniz dalgası ile önce Galata burnunda Kurşunlu Mahzen önünde Kostantıniyye Körfezi girdabı olan derin boğazı zorluklarla geçtik.
(…)
Sürükleye sürükleye geminin demirini çekip bütün levendler hazır oldular. Dua ve övgülerle yelken yırtıp “Hüdha âsân ede!” diye Fâtiha okunup sıyırma pupa rüzgâr ile göz açıp kapayıncaya kadar Sarayburnu akıntısı girdabını kolaylıkla geçip istek yelkenini Bursa’da Muradiye tarafına yönelttiler ve cüz’i iradelerini o tarafa yönlendirip gemi içinde herkes (…) sohbet etmeye başladılar.
(…)
Bu zevk ve şevk üzere Heybeli Adası önüne vardık. İstanbul’a 18 mildir ve fırdolayı 9 mil kuşatır. Mamur ve bakımlı bir adadır ve bir manastırı var. Yılda bir kere, binlerce kayık kefereler İstanbul’dan gelip bu manastırı seyrederler. Zira (…) Ayasofya’dan perhiz ve ibadetle uçan Rahip Angiliya’nın bu kilisede mezarı vardır. (…) Âb-ı hayat suyu ve bağları vardır. (…)
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 309 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum