

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 289

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 289 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 289
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin ülkemizde günlük bir gazetede yayımlanan güncel haber metnidir. Türk edebiyatında önemli yere sahip bir yazarın vefatı üzerine hazırlanan metinde okuru bilgilendirme amaçlanmıştır.
Haber bir olay ya da olgu üzerine edinilen bilgidir. Haber metni ise bilginin gazete, dergi gibi yayın organları ya da radyo, televizyon gibi iletişim araçlarıyla topluma iletilmek üzere hazırlanan güncel yazılardır. Haber metni belgelere dayanır, okuru meraklandırır, inandırıcıdır, yorum içermez, açık ve yalın bir üsluba sahiptir. Basın ve yayın organlarına haber toplayan, bildiren veya yazan kişiye muhabir denir. Tarafsızlığı ilke edinen muhabir, her olay ve olguyu haber yapmaz çünkü olay veya olgunun insanların ilgisini çekmesi ve toplumun genelini ilgilendirmesi gerekir. Haber metinlerinde 5N1K kuralına uyulur. 5N1K “ne, nasıl, neden (niçin), nerede, ne zaman ve kim” sorularını içerir. Bir haber metninde bu altı sorunun cevabının olması gerekir.
Haber metinlerinin yazılmasında bazı teknikler kullanılır. Haber metni yazılırken hangi tekniğin kullanılacağını genellikle muhabir belirler. Bu tekniklerden bazıları piramit ve ters piramit tekniğidir. Piramit tekniğinde haberle ilgili ayrıntılar metnin sonunda yer alır. Ters piramit tekniğinde ise haberin en önemli ayrıntıları metnin başında verilir. Ters piramit tekniğinde habere yönelik bilgiler hedef kitlenin ilgisine göre en önemliden daha az önemliye doğru sıralanır.
Haber metni iki bölümden oluşur. Giriş bölümünde haber değeri taşıyan can alıcı bilgi özet şeklinde en başta verilir. Haber değeri önem sırasına göre düzenlenir. “Ne”, “nerede”, “ne zaman” ve “kim” sorularının yanıtları bu bölümde verilir. Haberin gövde (gelişme) bölümünde ise ayrıntılara geçilir. “Neden” ve “nasıl” sorularının cevaplandığı bu bölümde anlatım kronolojik bir sıra içerisinde yapılır. Genellikle haber metnini sonlandıran bir ifade kullanılarak olayın etkisi anlatılıp yazı bitirilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 289 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum