Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 276
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 276

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 276 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 276

c) “Anladım, pardon” der takılırdım. (“Anladım, pardon!” der; takılırdım.)

ç) Hiç unutmam: Bir akşam Mısır’daki evimizin büyük sofasında oturuyorduk. (Hiç unutmam, bir akşam Mısır’daki evimizin büyük sofasında oturuyorduk.)

Soru: 2) Aşağıdaki cümlelerde yer alan yazım yanlışlarını tespit ediniz.

  • Cevap:

a) – Hanım, birşey desene divaneye… (Şey kelimesi ayrı yazılmalı.)
b) Kızkardeşim bebeğini uyutuyor. (Kız kardeşim ayrı yazılmalı.)
c) Rauf, Servetifünun edebiyatı döneminde sanata, “sanat için sanat”a karşı pek derinden ve candan bir aşk beslerdi. (“Servetifünun Edebiyatı Dönemi” şeklinde yazılmalı.)

Soru: 3) Aşağıdaki altı çizili kelimelerin hangisinde düzeltme işaretinin (şapka işareti, inceltme işareti, uzatma işareti) kullanılması gerektiğini tespit ediniz.

Hatta, o geldikten sonra dahi yaslı halimi şöyle böyle gizleyebilmiş, yemeklere hemen hiç el sürmemiş, bana sorulan suallerin çoğunu cevapsız bırakmıştım.

  • Cevap: “Hâlimi” kelimesi düzeltme işaretiyle yazılmalı.

Soru: 4) Kimi zaman edebî eserlerde günümüzün yazım ve noktalama kurallarına uymayan bazı kullanımlara – rastlanır. Bu durum yazarların kendi tercihleridir veya yaşadıkları döneme özgü kuralları uygulamaktan kaynaklanır. Aşağıdaki cümlelerde dilin standart dışı kullanımlarına örnekler gösteriniz.

  • Cevap:

a) Mısır’a kadar beni görmeye, beni okşamağa, beni bağrına basıp sevmeye gelirdi. (okşamağa)

b) O yer minderine, güya ninemin bir parçasıymış gibi öyle bir yapışmıştım ki, birkaç saniye sonra beni : oradan babamın haşin pençeleri bile ayıramıyacaktı. (“Minderine” ve “yapışmıştım ki” ifadelerinden sonra virgül kullanımı “… sonra beni” ifadesinden sonra iki nokta kullanımı, ayıramıyacaktı kelimesinde olumszluk eki -ma’nın yazımı dilin standart dışı kullanımlarına örneklerdir.)

Soru: 5) Aşağıdaki cümle çeşitlerine bu ünitede okuduğunuz metinlerden birer örnek bulup ilgili yere yazınız. Bulduğunuz örnek cümle çeşidinin metnin anlam ve anlatımına katkısını birer cümleyle değerlendiriniz.

  • Cevap:

→ Fiil cümlesi: “Annem başta, bütün ev halkı beni teskin etmek için ne yapmak mümkünse yapmışlardı.” Fiil cümleleri genellikle bir iş, oluş, hareket bildirirken kullanılır.

→ Kurallı cümle: “Sonra anneme dönerek ilâve ediyordu:” Kurallı cümleler metnin kolayca anlaşılmasına ve akıcı bir söyleyiş kazanmasına katkı sağlar.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 276 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum