Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 271
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 271

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 271 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 271

Dünya edebiyatında ilk anı örneği olarak MÖ IV. yüzyılda Yunan tarihçi Ksenophon’un (Ksenefon) yazdığı Anabasis (Anabisis) kabui edilir. Daniel Defoe’nun (Denyıl Döfo) Bir Atlının Anıları, J. J. Rouseau’nun (Janjak Russo) İtiraflar, Goethe’nin (Göte) Şiir ve Hakikat, Andre Gide’in (Andre Jid) Jurnal, Victor Hugo’nun (Viktor Hügo) Gördüklerim İşittiklerim, Stendhal’ın (Sitendal) Bir Turistin Anıları, Tolstoy’un İtiraflarım adlı eserleri anı türünde yazılmıştır.

Türk edebiyatında anı türünün ilk örneği olarak Babür İmparatoru Babür Şah’ın XVI. yüzyılda yazdığı Babürname adlı eser kabul edilir. Kök Türk Kitabeleri de söylev olmakla beraber anı türünün bazı özelliklerini yansıtmaktadır. XVII. yüzyılda Ebul Gazi Bahadır Han’ın yazdığı Şecere-i Türk adlı eser de anı özelliğine sahiptir. Divan edebiyatında vakayinameler, menakıpnameler, sefaretnameler, seyahatnameler ve gazavatnamelerde anı türünün özellikleri görülür. Tanzimat Dönemi’nde Ziya Paşa’nın Defter-iÂmal, Muallim Naci’nin Ömer’in Çocukluğu, Âkif Paşa’nın

Tabsıra, Ahmet Mithat Efendi’nin Menfa adlı eserleri anı türünde öne çıkan eserlerdendir.

Servetifünun Dönemi’nde Halit Ziya Uşaklıgil’in Kırk Yıl ile Saray ve Ötesi, Mehmet Rauf’un Edebî Hatıralar adlı eseri Batılı anlamda anı türünün örnekleri arasında yer alır.

Anı, hikâye veya romana kaynaklık edebilir. Yazarlar; yaşadıklarını, şahit olduklarını roman veya hikâyeye konu edebilir veyahut eserini yazarken anı türünün kimi özelliklerinden yararlanabilir. Örneğin Ömer Seyfettin çocukluk yıllarındaki anılarına dayanan İlk Namaz ve Kaşağı hikâyesini yazmıştır. Orhan Kemal’in Sağ İç hikâyesi ve Baba Evi romanı, Peyami Safa’nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu romanı da anılardan hareketle yazılmıştır.

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili kelimelerin ve kelime gruplarının anlamını cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK’nin Türkçe Sözlüsünden kontrol ediniz.

• Fikret, yalnız başkalarına ilke salık vermeye kalkmaz, kendisi de bunları kendisine karşı uygulardı.

• “Mensur Şiirler”i, edebiyat yapmak için basmakalıp sözlerin hiç duyulmadan yan yana dizilmiş yığınları değildir.

  • Cevap:

yalnız

  • yalnız (tahminim): sadece
  • yalnız (TDK): sadece, yalnızca

salık vermek

  • salık vermek (tahminim): tavsiye, öğüt
  • salık vermek (TDK): tavsiye etmek, haber vermek.

basmakalıp

  • basmakalıp (tahminim): sıradan, tekdüze
  • basmakalıp (TDK): Özgünlüğü olmayan, değişiklik göstermeyen, bilineni tekrarlayan; beylik, orta malı.

Soru: 2) Bu metnin konusunu, amacını ve hedef kitlesini tespit ediniz.

  • Cevap:

Konusu: Tevfik Fikret’in kişiliği, yaşamı ve manevi değerleri.
Amacı: Tevfik Fikret’i tanıtmak, onun düşünce yapısını ve topluma etkisini açıklamak.
Hedef kitlesi: Türk edebiyatı ve düşünce tarihine ilgi duyan lise öğrencileri.

Soru: 3) Öyküleyici ve açıklayıcı anlatım biçimlerine okuduğunuz metinden örnekler gösteriniz.

  • Cevap:

“Bazen, yan yana gittiğimiz zaman, Fikret’in birdenbire gülümseyerek yer değiştirdiğini ve beni sağına aldığını görürdüm. Bakışlarımız karşılaşır, karşılıklı gülüşürdük. “Anladım, pardon” der takılırdım. Sol yanda kalp vardı ve o kalp bütünüyle eşinindi.” bölümü öyküleyici anlatıma örnektir.

“Rauf, Servetifünun edebiyatı döneminde sanata, “sanat için sanat”a karşı pek derinden ve candan bir aşk beslerdi. Onun içindir ki en yaşayacak, en güzel eserleri bu dönemin ürünüdürler. Ama sonra, yaşam savaşı onu yazılarıyla yaşamak gibi bir zorunluluk karşısında bıraktı.” bölümü açıklayıcı anlatıma örnektir.

Soru: 4) Fikret ve Rauf adlı metnin içeriğini doğal, toplumsal ve bireysel gerçeklik açısından değerlendiriniz.

  • Cevap:

Doğal gerçeklik: Fikret’in çevresi ve yaşadığı ortam.
Toplumsal gerçeklik: Osmanlı toplumunda eğitim ve özgürlükle ilgili tartışmalar.
Bireysel gerçeklik: Fikret’in kendi değerleri ve yaşam mücadelesi.

Soru: 5) Bu metnin anlatıcısı niçin yazarın kendisidir? Anlatıcı gerçek bir kişi olmasaydı metinde ne tür değişiklikler olurdu? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Anlatıcı yazarın kendisidir çünkü bu yazının türü anıdır. Anlatıcı gerçek bir kişi olmasaydı metin daha kurgusal olurdu ve gerçek bilgiler yerini hayali anlatımlara bırakırdı. Anı türü yaşanmış olayları anlatan bir türdür.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 271 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum

  • çok iyi kopya çekiliyor