Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 27
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 27

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 27

Yazarın Biyografisi

SERDAR ODACI (1976-…), Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim görevlisidir. Türk dili ve edebiyatı üzerine araştırmalar yapmış, birçok makale yazmış, yayınlar hazırlamıştır. Üniversiteler İçin Dil ve Anlatım, Edebiyat Bilgi ve Kuramları adlı eserlere katkıda bulunmuştur.

DİL BİLGİSİ UYGULAMALARI

Soru: 1) Aşağıdaki cümlelerde tırnak işaretinin kullanılma gerekçelerini cümlelerin altında boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap: Cümlelerden sonra parantez içinde verildi.

Sartre’a göre “Hiçbir konu, önceden edebiyat sanatının dışında sayılamaz. Bütün mesele, insanın neyi yazacağını bilmesinde”dir. ( Başkasından yapılan alıntı cümleler tırnak işareti içine alınır.)

Emile Zola bunu “tutanak düzenlemek” olarak adlandırır. (Bir kelime ya da kelime grubunu özel olarak vurgulanmak için kullanılır.)

Tarih sürecinde edebiyatın en önemli malzemesini savaşlar oluşturmuştur. Batı edebiyatında savaşları işleyen romanların başında Tolstoy’un “Harp ve Sulh” romanı gelir. (Eser adı tırnak içine alınır.)

***

Soru: 2) Aşağıdaki cümlelerde yer alan noktalama yanlışlarını gösteriniz.

  • Cevap:

Örneğin; edebiyatın bir parçası olan şiir ortaya çıkış yönüyle din ile çok ilgilidir. ( Virgül kullanılmamışsa noktalı virgül kullanılmaz.)

Batılı romanlarda din her zaman ve herkes için gereklidir; ama, insanın istediği ve ihtiyacı oranındadır. (Ama gibi bağlaçlardan önce ve sonra noktalama işareti kullanılmaz.)

***

Soru: 3) Aşağıdaki cümlelerde yer alan virgüllerin kullanım amaçlarını tespit ediniz.

• Türklerde tek Gök Tanrı inancı vardır ve diğer dinlerin etkilerine rağmen Türkler daima yaşam şekillerine en uygun dini seçmesini bilmişler, gelişme döneminde de İslamiyet’te karar kılmışlardır.

• Batılılar, dinlerini hayat tarzlarına adapte etmiş ve edebiyat eserlerinde kendi inanç sistemlerini ortaya koymuşlardır.

  • Cevap: 1. cümlede sıralı cümleleri ayırmak için, 2. cümlede uzun cümlede özneyi diğer ögelerden ayırmak için kullanılmıştır.

***

Soru: 4) Aşağıdaki cümlelerde altı çizili ifadelerin hangilerinde düzeltme işaretinin kullanımı doğrudur?

  • Cevap:

Türkler üzerinde en kuvvetli etki etmiş olan İslâmiyet’in kabul edilmesinden sonra bile, eski yazınsal şekillerin veya eski konuların İslamî renk almış tarzına rastlanır. (İslamiyet kelimesinde kullanımı doğrudur. İslamî kelimesinde kullanımı doğrudur.)

Dede Korkut Hikâyeleri Türk kültürünün toplumsal ve dinî değerlerinin günümüze aktarılmasında büyük rol oynamıştır. ( Hikâye kelimesinde kullanılması doğrudur.)

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 27 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum

  • Şu siteyi düzeltirmisiniz artık. Sayfa durduk yere kendini yeniliyo, ve çok fazla acayip fazla çok çok çok fazla reklam var şaka gibi. Nefret ettiriyo kendinden. Uygulama falan çıkartın bari 'reklamsız'

  • Çok güzel bir platform