Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 25
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 25

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 25

OsmanlI Türkçesi (15-20. yy.)
OsmanlI Türkçesi, OsmanlI’nın etkisi altında bulunan Kırım, Irak, Suriye, Adalar, Rumeli ve Kuzey Afrika’da kullanılan Türk yazı dilidir. 15. Yüzyıldan 20. Yüzyıla kadar Türk Dilinin ve edebiyatının klasik eserlerinin verildiği dönemdir. OsmanlI Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesinin bazı özelliklerini standartlaştırırken Arap ve Fars dillerinden unsurlarla ağırlaşan bir yazı dili hâline gelmiştir.
(…)
Türkiye Türkçesi (Çağdaş Türkiye Türkçesi)
Batı Türkçesinin ulaştığı son şekli ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yazı dili Türkiye Türkçesidir. Anadolu, Balkanlar, Avrupa ülkeleri, Adalar, Irak, Suriye ve Kıbrıs’ta konuşulmaktadır.
Türkiye Türkçesinin başlangıcı olarak Milli Edebiyat Döneminde ortaya konan Yeni Lisan Hareketi kabul edilmektedir. II. Meşrutiyet (1908) ile Türkiye Cumhuriyeti (1923) arasında geçen sürede çeşitli fikir akımları kendini göstermiştir. Bunlardan milliyetçilik dilde ve edebiyat anlayışında ağır basmıştır.
(…)
Yeni Lisan Hareketi, yazı diliyle konuşma dilini birbirine yaklaştırmış, yazı dilini İstanbul ağzını esas alarak milli bir tabana yeniden oturtmuştur. Milli Edebiyat akımıyla birlikte birçok roman, hikâye, şiir ve tiyatro eseri Türk edebiyatına kazandırılmıştır. Bu dönemi takip eden Cumhuriyet dönemiyle bu eserlerin sayısı gittikçe artmış ve artmaya devam etmektedir.
(…)
Türk dili açısından önemli değişimlerden birkaçını Atatürk döneminde yapılan çalışmalar oluşturmaktadır. Türkiye Türkçesi döneminde ilk yapılan değişiklik 1928 yılında, Latin harflerine dayanan yeni Türk alfabesinin kullanılmaya başlanmasıdır.
(…)
Atatürk, Türk dilinin özelliklerinin ve kişiliğinin ortaya çıkarılması amacıyla 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin kurulmasına giden yolu açar. Kurumun adı 1934’te Türk Dili Araştırma Kurumu, 1936’da da Türk Dil Kurumu olarak değiştirilmiştir.
Üniversiteler İçin Dil ve Anlatım
Serdar Odacı (Kısaltılmıştır.)

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

misyoner: Bir dini, özellikle Hristiyanlığı yaymakla görevli kimse.
şaheser: Kendi türünde mükemmel olan, üstün ve kalıcı nitelikte eser, başyapıt, başeser.
tasnif: Bölümleme.
yazıt: Bir kimse veya bir olayın anısını yaşatmak için bir şey üzerine kazılan yazı, kitabe.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 25 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum