

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 248

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 248 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 248
münezzeh: Temiz, noksanlıklardan uzak, müzeyyen: Süslenmiş, bezenmiş.
namahrem: Evlenmelerinde yasa bakımından sakınca olmayan (kadın ve erkek),
müstahak: Hak etmiş, hak kazanmış, layık,
mütehayyir: Şaşmış, şaşırmış olan,
rey: Düşünce, görüş, fikir.
saik: Bir şeyin olmasına veya belli bir hâlde bulunmasına yol açan şey, sebep,
serhat: Sınır boyu.
tasavvur: Göz önüne getirme, hayal etme, zihinde canlandırma.
tekmil: Tamamlama, bitirme.
telef olmak: Mahvolmak.
vesselam: Kısacası anlamında kullanılan bir söz.
zahir: Açık, belli.
zuhur etmek: Ortaya çıkmak, görünmek, belirmek.
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin Tanzimat Dönemi sanatçılarından Namık Kemal’e ait bir tiyatrodur. Vatan yahut Silistre Türk edebiyatında sahnelenmiş ilk tiyatro eseridir.
Bir olay, durum veya tasarının sahnede canlandırılması amacıyla yazılmış eserlere dramatik metinler denir. Dramatik metinlerin sahnede canlandırılmasıyla oluşan sanat dalına da tiyatro denir. Tiyatro bir sahne sanatıdır. Sahnede, seyircilerin önünde oyuncuların sergilemesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Tiyatroda duygu, düşünce, hayal ve olaylar hareket ve konuşmalarla anlatılır. Metin hâlindeki eser sahnede seyirci önünde canlandırılarak oynanır.
Tiyatro, Eski Yunan’da MÖ VI. yüzyılda Dionysos (Dionis) adındaki tanrı kahraman adına yılda bir defa düzenlenen Dionysos Şenlikleri’nde ortaya çıkmıştır. Tiyatro yüzyıllar öncesinden günümüze gelişerek gelmiştir. Tiyatro; trajedi, komedi ve dram olmak üzere üç temel türe ayrılır.
Tanzimat Dönemi’nde Türk edebiyatına Batı’dan gelen tiyatroya bu dönemin sanatçıları ilgi göstermişlerdir. Tanzimat Dönemi’nde geleneksel Türk tiyatrosu yerini yavaş yavaş Batılı anlamdaki modern tiyatroya bırakmıştır. Bu dönemin birçok sanatçısı tiyatro türünde eser vermiştir.
Tanzimat Dönemi oyunlarında genellikle vatan ve özgürlük aşkı, yanlış evlilik, yanlış inançlar, Batı’ya yönelmenin sonucunda oluşan kimi sorunlar ele alınmıştır. Tanzimat tiyatrosu didaktik ve eğlendirici bir yöne sahiptir.
I. Dönem Tanzimat sanatçıları halkı eğitmek için tiyatroyu araç olarak kullanmıştır. Türün ilk yerli örneğini Şinasi, Şair Evlenmesi adlı eseriyle vermiştir. Ahmet Vefik Paşa ve Direktör Ali Bey gibi sanatçılar başta Moliere’den (Molyer) olmak üzere Batı edebiyatından çeviri ve uyarlamalar yapmıştır. Ahmet Vefik Paşa’nın Zor Nikâh ve Zoraki Tabip adını verdiği Türkçeye uyarladığı eserleri bu dönemde önemli bir başarı yakalamıştır. Direktör Ali Bey, Misafir-i İstiskal ve Ayyar Hamza gibi eserleriyle tiyatroya katkıda bulunmuştur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 248 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum