Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 239
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 239

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 239 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 239

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metin geleneksel Türk tiyatrosu ürünlerinden orta oyununa aittir. Orta oyununun XIX. yüzyılın ikinci yarısıyla XX. yüzyılın başlarında bugünkü hâlini aldığı araştırmacılar tarafından kabul edilmektedir. Oyunda ustadan çırağa devredilen konular ele alınır. Şehirlerde ortaya çıkan oyun, sahne olarak kabul edilen ve etrafı seyircilerle çevrilmiş açık bir alanda oynanır. Seyirciler ve oyun yeri ip gerilmiş kazıklarla ayrılır. Seyirciler bu alanın dört bir yanına yayılarak oyunu izler. Dans, şarkı, taklit ve konuşmalardan oluşan oyunda müzik unsuruna yer verilir.

Çalgıcılar seyircilerin önünde yer alır. Müzik sahneye giren oyuncuları haber verme sırasında kullanılır.

Orta oyunu gülmeceye dayalıdır. Söz oyunları, hazırcevaplık, yanlış anlaşılmaya dayanan konuşmalar ve oyunun diğer tiplerinin ağız taklitleri oyundaki gülmece unsurlarını oluşturur. Oyunda tiplerin kendine özgü giysileri vardır.

Kavuklu Hamdi, Küçük İsmail Efendi gibi kişiler orta oyununun önemli ustalarındandır. Geçmiş Zaman Olur ki, Kavuk, Mandıra, Ağalık, Berber, Fotoğrafçı gibi eserler de zevkle izlenen bazı orta oyunlarıdır.

Orta oyunu şu bölümlerden oluşur:

Giriş

Bu bölüme mukaddime de denir. Zurnanın Pişekâr havasını çalmasıyla sahneye Pi- şekâr gelir. Pişekâr izleyiciyi selamlar ve zurnacı ile kısa bir konuşma yapar. Bu konuşmada sahnelenecek oyunun adı izleyiciye söylenir. Sonra zurna Kavuklu havasını çalar. Kavuklu ile Kavuklu arkası konuşarak sahneye gelir.

Muhavere

Bu bölüme söyleşme de denir. Pişekâr’la Kavuklu’nun konuşmalarının olduğu bölümdür. Bu bölüm iki kısımdan oluşur. Birinci kısım Kavuklu ile Pişekâr’ın birbirileriyle tanıdık çıkmaları sonucu yaptıkları sohbetten, ikinci kısım da tekerlemeden oluşur. Bu bölümde Kavuklu başından geçmiş ilginç bir olayı anlatır. Pişekâr da Kavuklu’yıı dikkatle dinler. Bölümün sonunda bunun bir rüya olduğu anlaşılır.

Fasıl

Bu bölüme oyun da denir. Asıl olayın konu edildiği bölümdür. Oyuna bu bölümde ele alınan konuya göre isim verilir. Fasıl bölümü genellikle iki paralel olay dizisinde gelişir. Birinci olaylar dizisinde, dükkân dekorunda gelişen olayda Kavuklu iş arar. Pişekâr’ın ona iş bulmasıyla olay gelişir. Dükkâna gelip giden çeşitli müşterilerle ilgili oyunlar da bu bölümde yer alır. İkinci olaylar dizisi ise ev dekorunda geçer. Zenne takımı ev arama telaşına girer. Pişekâr aracılığıyla onlara ev bulunur, bir eve yerleşilmesiyle olaylar gelişir.

Bitiş

Pişekâr ile Kavuklu’nun son bir konuşma yaptıkları bölümdür. “Her ne kadar sürçülisan ettikse affola!” denilerek seyircilerden özür dilenir. Bir sonraki oyunun yeri ve zamanı izleyiciye bildirilerek seyirciler selamlanır ve oyun bitirilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 239 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum