

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 23

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 23
Satuk Buğra Han’ın (901-955), 924 yılında tahta geçerek İslamiyet’i devletin dini olarak kabul etmesiyle Arap ve Fars dillerinin etkisi altında kalmıştır.
(…)
Köktürk ve Uygur Türkçelerinin devamı niteliğindeki Karahanlı Türkçesi ile günümüze kadar ulaşabilen eserler, Türk dilinin önemli şaheserleridir.
1. Kutadgu Bilig
Türk dilinin önemli şaheserlerinden ve araştırma kaynaklarından biri olan Kutadgu Bilig (Kutlu olma bilgisi) Balasagunlu Yusuf Has Hâcib tarafından kaleme alınmış ve 1069-1070 yılında tamamlanmıştır.
(…)
2. Divânu Lugati’t-Türk
Kâşgarlı Mahmud tarafından 1070-1072 tarihleri arasında yazılan ve Bağdat halifesine sunulan eser, Türk Dilinin Sözlüğü anlamına gelmektedir. Eser, Araplara Türkçeyi öğretmek amacıyla bir Türkçe-Arapça sözlük niteliğinde Arapça olarak kaleme alınmıştır.
(…)
3. Atabetü’l-Hakâyık
Atabetü’l-Hakâyık, gerçeklerin eşiği anlamına gelmektedir. Yüknekli Edib Ahmed tarafından 12. yüzyılda yazılmıştır.
(…)
4. Divârı-ı Hikmet
Yesevîlik tarikatının kurucusu ve Türk dünyasının İslamlaşmasında önemli rol oynayan Hoca Ahmed Ye- sevî tarafından kaleme alınmıştır.
(…)
Orta Türkçe Dönemi (13-15. yy.)
(…)
13. Yüzyıla kadar, Türklerin yayıldığı coğrafyada birçok ağzın konuşulmasına rağmen, Hakâniye (Karahan- lı) Türkçesine dayanan tek bir yazı dili kullanılmaktaydı. Türkçe, bu yüzyıldan itibaren Kuzey ve Doğu Türkçesi ile Batı Türkçesi ayrımıyla ele alınmaktadır. Türkçe bu dönemde birden fazla yazı dili ile karşımıza çıkmaktadır. Karahanlı Türkçesi ile daha sonra gelişen Kuzey, Doğu ve Batı Türkçeleri arasında geçişi sağlayan Harezm Türkçesi, taşıdığı ortak özellikler sebebiyle, bu döneme Orta Türkçe denilmesinin en önemli dayanak noktasını oluşturmuştur.
(…)
Batı Türkçesini konuşan Oğuz Türkleri, Orta Asya’dan koparak batıya doğru göçmüşler, Hazar Denizi’nin batısı ve güneyi ile Anadolu’ya yerleşmişlerdir.
(…)
Kuzeydoğu Türkçesi ise Türkistan’da, Hazar ve Karadeniz’in kuzeyindeki Kıpçak Türkleri ile Maveraünne- hir’deki Türkler tarafından kullanılmıştır.
Kuzey ve Doğu Türkçesi
Kuzey ve doğu Türkçesi, 13. ve 14. Yüzyıllar arasında, Eski Türkçenin devamı niteliğinde tek bir yazı dili olarak varlığını sürdürmüş, 15. Yüzyıldan itibaren Kuzey ve Doğu Türkçesi olarak ikiye ayrılmıştır. Bu iki kol, iki farklı yazı dili kullanmaya devam etmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum