Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 208
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 208

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 208 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 208

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metin, Millî Edebiyat Dönemi sanatçılarından Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Kiralık Konak adlı romanından alınmıştır. Batılılaşma sürecindeki Türk toplumunda değişen hayat tarzı, değerlerin ‘ yozlaşması ve kültürel değişim bu romanda üç neslin çatışması üzerinden anlatılmıştır.
1911-1923 yılları Türk toplumunun büyük sıkıntı çektiği zamanlardır. Toprak kayıpları, savaşlar, işgaller, göçler insanlarda derin acılara yol açmıştır. Millî Edebiyat Dönemi’nde romancılar bireysel temalardan uzak durarak yaşanan büyük savaşları ve kurtuluş mücadelesini tüm gerçekliğiyle anlatmışlardır. Türkçülük, . Millî Mücadele, yanlış Batılılaşma, çağdaşlaşma, yoksulluk, cehalet, gerilik gibi konulara sıklıkla değinen sanatçılar romanlarına gözlemlerini aktarmışlardır. İstanbul dışına çıkıp Anadolu’nun eserlerde işlenmesi bu dönemin diğer bir özelliğidir.

1911 ’de Selanik’te Genç Kalemler dergisinde yayımlanan Yeni Lisan makalesinin etkisiyle romanlarda sade bir dil kullanılmıştır.

Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halit Karay ve Reşat Nuri Güntekin bu dönemin önemli romancılarındandır.

Soru: 1) Kiralık Konak adlı metnin temasını ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

Tema: Eski ve yeni değerler arasındaki çatışmadır.

Konu: Naim Efendi’nin ailesinin gelenekler ve yenileşme arasında kalması ve üç nesil arasındaki kültürel değişimdir.

Soru: 2) Okuduğunuz metnin teması ve konusu ile yazıldığı dönem arasında bir ilişki var mı? Açıklayınız.

  • Cevap: Evet, Osmanlı Devleti’nin son döneminde Batılılaşma ve toplumdaki hızlı değişim bu çatışmayı yansıtır. Roman dönemin sosyal değişimlerine ayna tutar.

Soru: 3) Metnin anlatıcısını ve anlatıcının bakış açısını belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin anlatıcısı üçüncü kişidir ve hâkim bakış açısına sahiptir yani her karakterin düşüncelerini bilir ve anlatır.

Soru: 4) Metinde anlatıcı ve bakış açısının değiştiği bölümler var mıdır? Gösteriniz.

  • Cevap: Metinde diyalog bölümlerinde bakış açısı kahraman bakış açısına, anlatıcı birinci kişiye döner. ““Çünkü,” dedi; “bana verdiğiniz mektupların üçü de imzasızdır. Bendeniz, müddeti hayatımda ne imzasız mektup yazdım, ne de imzasız mektup okudum. Terbiyem ve tabi olduğum prensipler buna müsait değildir.” “Rica ederim, hiddet buyurmayınız, rica ederim…” dedi. “Maksadım, sizinle ailemize müteallik bir mesele için hasbıhal etmekti. Ben de sizin gibi, çirkin bir dedikodudan ibaret…” gibi bölümler örnektir.

Soru: 5) Naim Efendi niçin mutsuzdur? Örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Naim Efendi, ailesindeki değişime ayak uyduramadığı için mutsuzdur. Torunları ve damadı eski değerleri reddeder, konağı terk etmek zorunda kalacağı için huzuru bozulur.

Soru: 6) Naim Efendi kız kardeşinin önerisine niçin karşı çıkmaktadır?

  • Cevap: Naim Efendi konağı bırakmak istemez çünkü orada doğmuş, yaşamış ve ölmeyi orada istemektedir. Konağı terk etmek hayatının sonu gibi hissetmektedir.

Soru: 7) Kiralık Konak romanında yazarın olumsuz kişilik olarak kurguladığı roman kahramanları yakın çevrenizde var mı? Gözlemlerinizi anlatınız.

  • Cevap: Olumsuz kişilikler olan Servet Bey ve Seniha gibi, geleneksel değerlere saygı göstermeyen, başkalarının yaşantısına özenme hevesine kapılan kişiler toplumda gözlemlenebilir. Çevremde de modern hayatı yanlış anlayan kişiler var. Bu kişiler yaptıkları yanlış hareketlerle hem kendilerine hem de ailelerine zarar veriyorlar.

Soru: 8) Savaş ve Barış, Araba Sevdası, Mai ve Siyah ile Kiralık Konak adlı metinlerden yola çıkarak aşağıda belirtilen başlıklara göre roman türünün ortaya çıkışını değerlendiriniz.

• Yazılı kültürün gelişmesi
• Toplumsal değişim
• Toplumsal etkileşim
• Basın yayın organlarının gelişmesi

  • Cevap: Romanlar, yazılı kültürün yaygınlaşmasıyla gelişmiştir. Toplumlardaki değişimler roman türünün de gelişmesini sağlamıştır. Toplumsal etkileşimle birlikte bizim edebiyatımızda bulunmayan roman türü bizde de yazılmaya başlamıştır. İlk özel gazetenin basılması ve sonrasında başka gazetelerin de yayılmasıyla bu gazetelerde romanlar tefrikalar halinde yayılmaya başlamıştır.

Soru: 9) Okuduğumuz metinde mekânla ilgili ne tür ayrıntılar yer almaktadır?

  • Cevap: Metinde konağın kasvetli, eski ve yıpranmış olduğu belirtilir. Konağın terk edilmesi, karakterler için büyük bir sembol oluşturur.

Soru: 10) Metinde betimleyici anlatımdan yararlanılan yerleri bulunuz. Betimleyici anlatımın metne katkısını açıklayınız.

  • Cevap: “Naim Efendi, odanın bir tarafını kaplayan uzun bir erkân minderinin ucundan, yarı diz çökmüş, yarı bağdaş kurmuş bir vaziyette, kafesi kaldırılmış, fakat camı indirilmiş bir pencereden dışarıya bakıyordu. Arkasında beyaz pikeden iki sıra iri, sedef düğmeli, pamuksuz bir uzun hırka, başında aynı pikeden bir takke vardı. İnce uzun çehresi her vakitten ziyade solgun ve çizgili, gözleri her vakitten ziyade çukurlaşmış görünüyordu.” cümlelerinde betimlemeden yararlanılmıştır. Bu bölümler okuyucunun romanda geçen mekanları ve kişileri gözünün önünde canlandırmasını kolaylaştırır. Metni zenginleştirir.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 208 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum

  • MAMİ ALİ
    MAMİ ALİ

    Sağolasanız acaba çok yorum alıyormusunuz🫣🤓