Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 203
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 203

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 203 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 203

Okuduğunuz metinde de gördüğünüz gibi dönemin romanları büyük oranda kötü sonlanır. Halit Ziya Uşaklıgil’in Kırık Hayatlar, Mehmet Rauf’un Eylül (ilk psikolojik roman), Bir Aşkın ; Hüseyin Cahit Yalçın’ın Nadide romanlarında bu durumun izleri görülür.

Romanlarda bireysel konular ele alınmış, sosyal sorunlara değinilmemiştir. Realizm akımından etkilenen sanatçılar olay örgüsünü ve şahısları tarafsız bir biçimde okuyucuya aktarmışlar, romanlarda mekân olarak İstanbul dışına çıkmamışlar, roman kahramanlarını büyük oranda aydın kesimden seçmişlerdir. Romanlarda Arapça, Farsça kelimelerin ve tamlamaların fazlaca kullanılmasından dolayı ağır bir dil vardır. Sanatçılar Fransızcanın cümle yapısından etkilendiklerinden devrik ve uzun cümlelere sık sık başvurmuşlardır.

Soru: 1) Okuduğunuz metindeki hâkim bakış açısını metinden örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Metinde ilahi (hakim) bakış açısı kullanılmıştır. “fikri bir hayal rüzgârı üzerinde, meçhul emeller fezasında uçtuğu zamanlardan beri bütün varlığını istila eden emel, iştihar arzusu değil miydi?” “Bu mesut refiki, zengin bir babaya, emin bir hayata malik olduktan sonra istikbaline parlak bir meslek hazırlayan bu arkadaşı kıskandığı için değil, fakat bunlar hep boşa çıkan emellerini, bahtsız, başlayarak yine bahtsız devam edecek gibi görünen hayatının mahrumiyetlerini takrir ettiği için ağır bir yeis duydu.” örneklerinde görüldüğü gibi anlatıcı kahramanların iç dünyasını ve geleceğini biliyor.

Soru: 2) Metindeki temel çatışmayı belirleyerek bu çatışmanın temaya etkisini açıklayınız.

  • Cevap: Ahmet Cemil’in hayalleri ve gerçekler arasındaki çatışma. Bu çatışma, temayı yani insanın hayalleriyle hayal kırıklıkları arasındaki ilişkiyi güçlendiriyor.

Soru: 3) Metnin olay örgüsünü olayların gerçekleşme zamanına göre belirleyiniz.

  • Cevap: Olay örgüsü gerçekleşme sırasına göre şöyledir: Ahmet Cemil, edebiyatla ilgilenir ve başarılı bir yazar olma hayali kurar. Babasının ölümünden sonra ailesine bakmak zorunda kalır. Okuldan mezun olur ve gazetelerde çalışmaya başlar. Kendi kitabını yazmak için büyük bir heyecanla çalışır. Ahmet Cemil, sınıf arkadaşı Hüseyin Nazmi’nin kız kardeşi Lamia’ya aşık olur. Ahmet Cemil’in kitabı beğenilmez ve edebi çevrelerde başarısız olur. Lamia başka biriyle evlenir ve Ahmet Cemil’in hayalleri tamamen yıkılır. Annesi vefat eder ve Ahmet Cemil, daha da yalnızlaşır. Ahmet Cemil, hayal kırıklıklarıyla dolu bir hayat yaşamaya başlar. Ahmet Cemil, yıkılan hayalleriyle şehri terk eder ve karanlık bir geleceğe doğru yol alır.

Soru: 4) Ahmet Cemil’in ruh hâlini etkileyen olaylar nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Ahmet Cemil’in ruh hâlini etkileyen olaylar arasında en önemlisi, edebiyatçı olarak başarılı olamaması ve sevdiği kadına kavuşamaması var.

Soru: 5) Bu metinde iç çözümleme anlatım tekniğinin metnin anlamına katkısını değerlendiriniz.

  • Cevap: İç çözümleme, Ahmet Cemil’in duygularını ve iç dünyasını anlamamızı sağlıyor. Bu da metnin anlamını derinleştiriyor.

Soru: 6) Okuduğunuz metindeki mekânın ve zamanın Ahmet Cemil üzerindeki etkisine örnekler gösteriniz.

  • Cevap: Ahmet Cemil’in yaşadığı şehir, onun melankolik ruh hâlini etkiliyor. Özellikle geceleri daha karamsar oluyor.

Soru: 7) Halit Ziya Uşaklıgil, Mai ve Siyah’ın 1938 yılından sonraki baskılarında romanın dilini bilgiden yola çıkarak okuduğunuz metnin dil ve üslup özelliklerini değerlendiriniz.

  • Cevap: Metnin dili, süslü ve ağır. Anlaşılması zor birçok kelime ve kelime grubu var. Yazarın 1938’den sonra bu ağır dili sadeleştirmiş olması da bu durumun ayrı bir kanıtıdır.

Soru: 8) Ahmet Cemil’le Servetifünun Dönemi sanatçıları arasında ilişki kurarsanız neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Ahmet Cemil, Servetifünun sanatçıları gibi hayalperest ve içe kapanık. Onlar da toplumdan kopuk ve bireysel sıkıntılara odaklanıyorlar.

Soru: 9) Siz, Hüseyin Nazmi olsaydınız hayallerini gerçekleştirebilmesi için Ahmet Cemil’e neler önerirdiniz?

  • Cevap: Hüseyin Nazmi olsaydım Ahmet Cemil’e duygularını açıkça ifade etmesini önerirdim. Edebiyat alanındaki hedefleri için de pes etmemesini önerirdim.

Soru: 10) Okuduğunuz metinde dönemin sosyal ve kültürel özellikleri ile ilgili ne tür bilgiler öğrendiniz?

  • Cevap: Metinde Servetifünun döneminin Batı’ya yönelişi ve sanat anlayışı vurgulanıyor. Şehirdeki sosyal sınıf farkları ve modernleşme çabaları göze çarpıyor. Ayrıca edebiyat ve sanatçılar arasındaki tartışmalar kültürel değişimlerin bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor.

Soru: 11) Araba Sevdası adlı metinle Mai ve Siyah adlı metni Servetifünun Dönemi ve Tanzimat Dönemi romanının özellikleri açısından karşılaştırınız.

  • Cevap: “Araba Sevdası” yanlış Batılılaşma gibi daha toplumsal temalara yönelir. “Mai ve Siyah” ise bireysel temalara odaklanır. Tanzimat Dönemi’nde toplumsal konular ön planda Servetifünun’da ise bireyin iç dünyası önemli.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 203 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum

  • Berfin Tanrıverdi
    Berfin Tanrıverdi

    Bence çok iyi ve güzel cevaplaması