

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 202

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 202
melul: Üzgün.
mevhum: Gerçekte olmayıp var sanılan, var diye düşünülen, kuruntuya dayanan, muadele: Denklem, muamele: İşlem.
mukaddime: Bir olayın başlangıcı, muntazır: Bekleyen, müheyya: Hazır, münevver: Aydın, münferit: Tek.
müntesip: Bir yere, birine bağlanmış, kapılanmış, intisap etmiş olan (kimse).
mübtehiç: Işıklı, sevinçli.
paye: Derece.
refik: Arkadaş.
sefaret: Elçilik.
sema: Gök.
sille: Tokat.
silsile: Birbirine bağlı, birbiriyle ilgili şeylerin oluşturduğu dizi, sıra.
şayan: Layık.
tahakkuk: Gerçekleşme.
teahhur etmek: Gecikmek.
teati etmek: Konuşmak.
velhâsıl: Kısacası.
yeis: Umutsuzluktan doğan karamsarlık, üzüntü, ziyadar: Işıklı.
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin, 1896-1897 yıllarında Servet-i Fünûn dergisinde bölüm bölüm yayımlanıp 1898’de kitap olarak basılmış Mai ve Siyah romanından alınmıştır.
Mai ve Siyah romanı; mavi bir gecede başlar, siyah bir gecede biter. “Mai” (mavi), hayali ve ümidi; “siyah” ise hayal kırıklıklarını, hayatın gerçeklerini temsil eder. Romanda idealist bir şair olan Ahmet Cemil’in iç dünyası, orta hâili bir Türk ailesinin yaşam tarzı ve dönemin basın hayatı anlatılmıştır. Mai ve Siyah roman tekniğinin sorunsuz olduğu bir eserdir. Mai ve Siyah romanında renkler sembol olarak kullanılmıştır. Realizmin etkisinde yazılan romanda ruh ve mekân tahlilleri ön plana çıkar. Aşırı duygusal ve hayalperest biri olan Ahmet Cemil’in mavi düşlerden umutsuzluğa doğru gidişi ve yaşadığı şehri karanlık bir gecede terk etmesi Servetifünun Dönemi sanatçılarının ruh durumlarını yansıtması açısından önemlidir.
Servetifünun Dönemi, 1896-1901 yılları arasında Servet-i Fünun dergisi etrafında bir araya gelen sanatçılardan oluşan edebî bir topluluktur. Edebiyatıcedide (yenilikçi edebiyat) adıyla da anılan bu topluluk Tevfik Fikret, Cenap Şahabettin, Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf, Hüseyin Cahit Yalçın, Süleyman Nazif, Ahmet Şuayp, Hüseyin Suat Yalçın gibi sanatçılardan oluşmuştur. Servetifünun Dönemi’nde yazılan romanlar teknik…
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 202 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum