

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 201

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 201 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 201
(…)
Babasının vefatından sonra geçen beş senelik -ancak beş senelik- zaman içinde hayatın ne zalim silleleri- ıe uğramış idi! Daha hayatın henüz mukaddimesinde iken bundan sonra kırılmış emellerle, sönmüş hülyalarla, jnutulmaz matemlerle istikbalin önüne çıkacak, “İşte ben seni bu omuzları çöktüren yüklerle yaşayacağım.” dizecekti… Ah! Bundan sonra yaşayacağı seneler… Kim bilir! Yirmi sene, belki kırk sene… Artık kuvveti kalmamıştı, d nasipsiz, ümitsiz senelerin kuru geçişi içinde kırık bir hayatı sürüklemek onun için ne büyük bir işkence idi.
“Nasıl yaşayacağım?” diyordu; o zaman yine babasının, İkbal’in, Lamiâ’nın çehreleri birer birer, bazen bir melül mana ile yavaş yavaş; bazen ondan kaçmak isteyerek uçup silinerek zihninin içinden geçiyordu.
Şimdi ağlıyordu; sakin ve aheste yaşlarla, aczin ve yeisin mefturiyetiyle akan sıcak ve iri damlalarla ağlı- /ordu. Niçin bu kadar hülya esiri olmuş idi!
Biraz hayatın maddiyetini düşünmüş, bu toprak parçasının üstünde bir şiir bulutuna sarılarak uçmak için çalışmamış olsaydı bugün bu kadar mağlup olmayacaktı.
En küçük sebepleri en büyük hülyalara kâfi addetmiş, kendisine sahte esaslar üzerine kurulmuş bir hayat vücuda getirmiş idi. İşte şimdi hakikatin insafsız rüzgârları üzerinden geçtikçe o hülyaları hep birer birer düşürmüş, onu şuracıkta en küçük bir yaşamak arzusundan tam bir mahrumiyet içinde bırakmış idi.
(…)
Rehin bırakılan babadan kalma ev Ahmet Cemil’den alınır. Hayalleri yıkılan genç Ahmet Cemil, tüm şiirlerini sobada yakar. Yemen’de bir ilçede memurluk görevini kabul eder. Annesiyle İstanbul’u terk eder.
Mai ve Siyah Halit Ziya Uşaklıgil (Kısaltılmıştır.)
Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları
addetmek: Yeterli saymak, aheste: Yavaş.
bârân-ı elmas: Elmas yağmuru.
bedbahtlık: Mutsuzluk.
envar: Nurlar, ışıklar.
feza: Gök.
haiz: Önem.
ihtilaç: Çırpınma.
ihtişam: Görkemli.
iştihar: Ünlü olma.
itila: Yükselme.
malik: Sahip.
maneviyet: Ruh hâli.
mecra: Yol.
mefturiyet: Bezginlik.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 201 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum