Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 196
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 196

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 196

Soru: 7) Okuduğunuz metnin olay örgüsüne yönelik aşağıdaki şemayı doldurunuz.

  • Cevap:

Soru: 8) Bihruz Bey’i tip-karakter özelliği açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Bihruz Bey, Tanzimat Dönemi’nin yanlış batılılaşma sorununu temsil eden Avrupa özentisi bir tiptir.

Soru: 9) Metinde iç çözümleme anlatım tekniğine örnek veriniz.

  • Cevap: İç çözümleme tekniğine örnek olarak Bihruz Bey’in otomobilini kullanırken kendini hayal dünyasında bir Avrupalı gibi tasvir etmesi verilebilir. Yazar, bu sahnelerde Bihruz Bey’in iç dünyasını ve düşüncelerini derinlemesine inceleyerek onun hayal kırıklıklarını ve boş hayallerini okura aktarır.

Soru: 10) Özetleme anlatım tekniğinin metinde kullanıldığı yerleri gösteriniz.

  • Cevap: Metnin girişindeki “Bihruz Bey, nitelikli bir öğrenim görmemiş, yaşam deneyimi olmayan bir kişidir. Vezir olan babasından kalan mirası gösteriş ve eğlence uğruna tüketmiştir. Araba kullanmak, süslü kıyafetler giymek ve herkesle Fransızca konuşmaya çalışmak gibi davranışlara sahiptir. Annesiyle yaşayan Bihruz, İstanbul Çamlıca’daki bir bahçede Periveş adında bir kadına âşık olur.” bölüm ve koyu olarak yazılmış “Aşağıda okuyacağınız bölümde Bihruz Bey’in Çamlıca’da gösteriş uğruna içine girdiği gayretlere yer verilmiştir.” gibi bölümler özetleme tekniğinin kullanıldığı bazı bölümlerdir.

Soru: 11) Metnin içeriğini doğal, toplumsal ve bireysel gerçeklik açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Metin bireysel gerçeklik açısından Bihruz Bey’in hayalperestliği ve Batı hayranlığını anlatır. Toplumsal gerçeklik ise Tanzimat dönemindeki alafranga yaşam tarzına duyulan hayranlık dile getirilir. Doğal gerçeklik açısından bakıldığında, olayların geçtiği mekânlar ve karakterlerin davranışları, dönemin İstanbul’unda yaşanan hayatı yansıtır.

Soru: 12) Siz, Bihruz Bey’in arkadaşı Keşfi’nin yerinde olsaydınız nasıl davranırdınız? Bihruz Bey’e neler söylerdiniz?

  • Cevap: Keşfi’nin yerinde olsaydım, Bihruz Bey’e daha gerçekçi ve dürüst davranır, onun hayal dünyasında yaşamak yerine gerçeklerle yüzleşmesini sağlardım.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 196 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum