Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 19
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 19

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 19

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

anonim: Yazanı, yapanı, söyleyeni bilinmeyen.
dilim: Belli ölçülere göre oluşmuş bölüm.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metinde Türk edebiyatının tarihî dönemleri üzerinde durulmuştur. Edebiyatın sınıflandırılmasında Türklerin İslam öncesi yaşamları, İslamiyet’i kabul etmeleri, Batı kültürüyle ilişki kurmaları ve yaşam alanlarını coğrafi açıdan değiştirmelerinin göz önüne alındığına değinilmiştir.

İslamiyet’in kabulünden önceki Türk edebiyatında aşağıda verilen örneklerde görüleceği gibi dil yabancı etkilerden uzaktır. Edebiyat millî bir niteliğe sahiptir. Eserlerde günlük yaşam konu edilmiştir. Kök Türk ve Uygur metinlerinden oluşan yazılı edebiyatta da nitelikli bir Türkçeyle sosyal konular işlenmiştir.

SAGU

Begler atın argurup
Kadgu anı torgurup
Mengzi yüzi sargarup
Kürküm angar türtülür

Günümüz Türkçesiyle

Beyler atlarını yordular.
Kaygı (ve keder) onları zayıflattı.
Bet ve benizleri (öyle) sarardı (ki)
(Yüzlerine) safran sürülmüş (sanırsınız).

KÖK TÜRK KİTABELERİNDEN

(…) Anda kisre tengri yarlıkaduk üçün kutum ülügüm bar üçün ölteçi budunug tirgürü igittim. Yalıng budunug tonlug kıldım. Çıgany budunug bay kıldım. Az budunug öküş kıldım. Igar illigde ıgar kaganlıgda yig kıldım. (…)
(Ondan sonra Tanrı buyurduğu için, devletim, kısmetim var olduğu için, ölecek milleti diriltip besledim. Çıplak milleti elbiseli kıldım. Fakir milleti zengin kıldım. Az milleti çok kıldım. Değerli illiden, değerli kağanlıdan, daha iyi kıldım.)

İslamiyet’in etkisiyle gelişen Türk edebiyatında ilk eserler Geçiş Dönemi’nde verilmeye başlanmıştır. X. yüzyıldan itibaren İslam uygarlığının etkilerinin görüldüğü bu dönemde Türklerin İslamiyet öncesi kültürünün izleri de vardır. XI. yüzyıldan itibaren belirginleşen İslamiyet’in Etkisiyle Gelişen Türk Edebiyatı Dönemi, halk edebiyatı ve divan edebiyatı olmak üzere ikiye ayrılır. Halk edebiyatında yalın bir dille sosyal yaşam ele alınırken divan edebiyatında bireysel konular ele alınmıştır. Diğer sayfada verilen koşma örneğinde görüleceği gibi halk Türkçesi kullanılmış, sanatlı söyleyişten uzak durulmuştur. Gazel örneğinde ise Arapça, Farsça kelime ve tamlamalarla süslü bir dil kullanılmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum