Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 189
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 189

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 189 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 189

Soru: 11) Okuduğunuz metinde sözü edilen savaş 1812 yılında başlamıştır. Tolstoy, bu eserini savaşın üzerinden yaklaşık elli yıl geçtikten sonra yazmıştır. Aynı zamanda savaş gazisi olan yazar, eserini yazmak için hem Rus hem de Fransız tarihçilerinden yararlanmış; savaş alanlarını tek tek incelemiştir. Sizce yazar bu hassasiyeti niçin göstermiştir?

  • Cevap: Yazar bu hassasiyeti gerçekliği yansıtma isteği ve olayları tarafsız bir şekilde ele almak için göstermiştir. Tolstoy, tarihsel doğruluğa büyük önem vererek savaşın bireyler üzerindeki etkisini en doğru şekilde anlatmayı amaçlamıştır.

Soru: 12) Savaş ve Barış adlı metni, yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtması açısından başarılı buldunuz mu?

  • Cevap: Evet, Savaş ve Barış metni yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtmakta başarılıdır. Tarihî olaylar, karakterler gerçeğe dayanır.

Soru: 13) Okuduğunuz metinden realizmin öne çıkan özelliklerini tespit ediniz.

  • Cevap: Metinde realizmin öne çıkan özellikleri, olayların nesnel bir biçimde aktarılması, karakterlerin sıradan insanlar olması, savaşın gerçekçi bir şekilde betimlenmesi ve duygusallıktan kaçınılmasıdır.

Sınıf Dışı Etkinlik

Soru: Aşağıdaki metni okuyunuz. Don Kişot romanının özelliklerini tespit ediniz.

Cervantes, Don Kişot karakterini yaratana kadar çağının makbul edebî türlerinin çoğunu denemiş ama hiçbiriyle beklediği üne kavuşamamış, edebiyat dünyasının dikkatini çekememişti. Belki de bu düş kırıklığıyla edebiyata karşı bir edebî eser yazmaya girişti. Hedefe, en popüler ve o ölçüde yüzeysel bir tür olan şövalye romanlarını koydu. Şövalye romanlarının dili de kişileştirmeleri de kurguları da artık tümüyle birbirlerinin kopyaları olacak kadar klişeleşmişti. Okurun bu romanlarla beslenmesi, Cervantes’e edebî zevkin giderek köreldiğinin bir işareti ve kendi yapıtlarının ses getirmemesinin bir nedeni gibi görünmüş olmalı. (…) Amacı, yozlaşmış bir anlatı biçimi saydığı şövalye romanlarında, hatta diğer romanlarda, ne kadar konvansiyon varsa hepsini yıkmaktı. Ama elbette kaygılıydı. “Halk denilen eski kanun koyucu” acaba böyle bir deneyi nasıl karşılayacaktı? (…) Cervantes de bir “ilk”e kalkıştığını biliyordu. Bu “ilk”le eskileri yıkacak, bir “yeni” keşfedecekti. Keşifler Çağı’na yaraşır bir yönelişti bu.

Don Kişot, Jale Par

  • Cevap: Cervantes, Don Kişot kitabıyla şövalye romanlarındaki tekrarları ve klişeleri eleştirmiştir. Dönemin popüler hikayelerine karşı çıkarak farklı bir tarz denemiştir. Bu eser, onun edebiyatta yeni bir yol açtığı önemli bir yapıt olmuştur.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 189 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum