Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 177

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 177 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 177

Soru: 4) Türk destanlarında ağaç özellikle çınar ya da kayın gündelik hayattan alınarak kutsallık kazandırılmış ve böylece ağaca olağanüstü bir özellik verilmiş bir motiftir. İnsanın yaratılışı ile ilgili bir Türk efsanesinde Tanrı, yer yüzündeki dokuz insan cinsini bu insanlardan önce yarattığı dokuz dallı bir ağacın gölgesinde barındırmıştır. Ağaçların gökten indiğine inanıldığından kamların (şamanların) davulları üzerine ay ve yıldız resimlerinin yanı sıra kayın ağacı resmi yapmışlardır. Ağaç motifini hemen hemen her Türk destanında sıkça görmek mümkündür. Aslında insanlar ve evren için çok büyük önemi olan ağaç, destanlarda bilinçli olarak kutsallaştırmak sureti ile yok edilmenin önüne geçilmiştir. Bu parçada numaralanmış kelimelerden hangisinin yazımı yanlıştır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: C

Soru: 5) I. Altmış iki yıl derler, Tanrısına yalvardı.
II. Tanrı gelip insafa, şeytana şöyle dedi:
III. Ey şeytan bana eğer, düşmanlık yapmaz isen,
IV. Affettim haydi seni, katımda otur, dedi.
V. Tanrının affı ile şeytan göklere gitti.
Altay Yaratılış Destanı’dan alınan bu parçadaki numaralanmış dizelerin hangisinde sıfat tamlaması vardır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: A

Soru: 6) (I) Türk tarihine anahatlarıyla bakıldığında Türk hayatı, fetihlerle başlamış ve yeni toprakları yurt edinerek gelişmiştir. (II) İlk anayurt olan Orta Asya hiç bir zaman terk edilmemiştir. (III) Türk halkları Orta Asya’dan itibaren Dünya coğrafyası üzerinde geniş alana yayılmıştır. (IV) Türk kültümde tarih ve coğrafyadaki çok boyutluluğa paralel olarak çeşitlenip zenginleşerek ve farklılaşarak günümüze ulaşmıştır. (V) Bu sebeple Türk destanları da tarihî ve coğrafi çok boyutluluğun getirdiği dil ve kültür dayirelerine paralel olarak çeşitlenmiştir. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde yazımı yanlış olan kelime sayısı en fazladır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: B

Soru: 7) Destan türünün Türk edebiyatındaki tarihî gelişimini araştıran bir bilim insanı, aşağıdaki destanlardan hangisini kronolojik sıralamaya göre en son inceler?

A) Bozkurt Destanı
B) Ergenekon Destanı
C) Manas Destanı
D) Oğuz Kağan Destanı
E) Yaratılış Destanı

  • Cevap: C

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 177 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!