Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 176

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 176

E. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

Soru: 1) Destanlarda ve halk hikâyelerinde atın çok özel ve önemli bir yeri vardır. Bu yüzden destanlarımızda kahramanlar atlarıyla birlikte anılırlar. Hele bir yiğit kişi için at onun yoldaşı, arkadaşı, yaptığı kahramanlıkların ayrılmaz bir parçasıdır. Mesela Köroğlu’nun “Kırat”ı böyle bir örnektir. Bu durum Battal Gazi’de de öyle olmuştur. Onun atı da kendisinin en yakın yardımcısı, bir manada mücadele arkadaşıdır. Battal Gazi’nin *. atı ”Aşkar” ismini taşımaktadır. Halk inanışı nasıl Battal Gazi’ye olağanüstü nitelikler yüklemişse atı için de aynısını yapmıştır. Buna göre Aşkar, Allah tarafından Battal Gazi için gönderilmiş, Kâbe toprağından yaratılmış ve abıhayattan içerek ölümsüzleşmiştir. Bu parça sözü edilen motifle ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Sözlü dönem ürünlerinde yer bulduğuna
B) İnanca dayalı bir anlam üstlendiğine
C) Kutsal bir varlık olarak algılandığına
D) Edebî türün kahramanıyla bütünleştirildiğine
E) Sadece destanlarda görülen bir motif olduğuna

  • Cevap:

Soru: 2)  Bir gün Osman adlı bir yiğit gelip Kanatur’un altı yüz bin asker toplayıp Malatya’ya yürüdüğünü anlatır ve . Müslümanların zor durumda kaldığını söyler. Seyyid bu duruma çok üzülür. O gece düşünde Hz. Peygamber’i görür. Peygamber ( ) ona ( ) Ya Seyyid ( ) Hemen Rum’a git ( ) Zira Müslümanlar zor dürümdalar ( ) Onların yardımına yetiş ( ) ( ) der. Bu parçada yay ayraçlarla belirtilen yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilir?

A) (:)(“)(!)(•)(;)(•)(”)
B) (,)(“)(!)(!)(•)(•)(”)
C) (,)(:)(!)(.)(;)(.)(•)
D) (;)(“)(!)(!)(…)(!)(”)
E) (,)(;)(.)(•)(,)(!)(…)

  • Cevap:

Soru: 3) (I) Eşyasını yükleyeli aylar olduğu hâlde hâlâ menzile ulaşmayan bir kervan, uzun yolculuğun verdiği sıkıntı, gecikmenin verdiği tasa ile olanca gücünü sarf ederek yoluna devam etmektedir. (II) Fakat mevsim, güneşin insanı yaktığı yaz, çiçek kokularının insanı mestettiği bahar değildir. (III) Hava soğuktur, kış iyice bastırmıştır. (IV) Tek kurtuluş çaresi ilerideki harabelere sığınmak ve orada bir müddet beklemektir. (V) Kervanın sahibi böyle düşünür, emir verip orada konaklanacağını söyler. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) I. cümlede “hâl” ve “hâlâ” kelimelerinde düzeltme işaretinin kullanımı doğrudur.
B) II. cümlede “mest etmek” kelimesi ayrı yazılmalıdır.
C) III. cümlede niteleme sıfatına yer verilmiştir.
D) IV. cümlede “ilerideki” kelimesi sıfat görevindedir.
E) V. cümlede virgül, sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılmıştır.

  • Cevap:

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 176 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!