

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 17

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 17
Yazarın Biyografisi
ALİYE USLU ÜSTTEN (1974-…), Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Türkçe Eğitimi Ana bilim Dalı öğretim üyesidir. Alanıyla ilgili makaleleri, kitapları ve kitap bölümleri dışında çeşitli dergilerde yayımlanmış denemeleri vardır. Dil ve Edebiyat öğretim Yöntemleri, Edebiyat Bilgi ve Kuramları, Gençlik Edebiyatı eserlerinden bazılarıdır.
Sınıf İçi Etkinlik
Soru: Aşağıdaki metni okuyunuz. Metindeki açık ve örtük iletileri ilgili alana yazınız.
(…)
İster bir roman ister bir hikâye, isterse bir şiir olsun, herhangi bir edebiyat yapıtını, biçim, öz, biçem (üslup), özellikleri bakımından çözümleyebilmek için söz konusu yapıtın içine doğduğu toplumsal koşullar kadar, o yapıtı yaratan sanatçının kişisel özelliklerinin, üyesi olduğu toplumsal sınıfın, grubun, sahip olduğu dünya görüşünün de bilinmesine ihtiyaç vardır. Bu yüzden, herhangi bir kültürel yapıtı, söz gelimi bir edebiyat eserini, kendisini çevreleyen ekonomik, toplumsal, siyasal ve tarihsel koşullardan soyutlamak mümkün değildir. Başka bir deyişle söylememiz gerekirse, sosyolojik açıdan, kültürel yapıtlar ancak kendilerini oluşturan toplumun bütünsel gerçeği içerisinde anlam kazanır ve açıklanabilirler. Dolayısıyla Tolan’a (1985, s. 197) göre; insanlık tarihi boyunca ortaya konulan tüm kültürel ürünler gibi “edebiyat yapıtlarını belirli bir toplumsal, ekonomik ve tarihsel yapı içerisine oturtmadıkça gerçek anlamlarını, iletmek istedikleri mesajı algılamak mümkün değildir.”
Tarihsel süreç içinde edebiyat ve din arasında çok güçlü bir etkileşimin olduğu açıktır. Bu etkileşim sonucunda din, birçok önemli edebî metnin yaratılmasında ve toplumsal hafızaya kaydedilerek kuşaktan kuşağa aktarılmasında önemli bir işlev taşımıştır. Dolayısıyla ister sözlü isterse yazılı olsun hem elitlere hem de halka ait edebiyatın, dinle ilişkisinin göze çarpan özelliklerinden biri, “dinî düşünce ve etkinlikleri korumak ve ilerletmek için işlev görmesidir.” Sözgelimi Sümer ve eski Babil varyantlarıyla Gılgamış Destanı, sağlam edebî metinlerin kalite işareti olarak değerlendirilen, eğlence ve macerayla kaynaşmış dinî materyallerin klasik bir örneğidir (Anthony, 2004, s. 228-229). Aynı şekilde Doğuda, Bin Bir Gece Masalları, Orta Asya Türklerinde Oğuz Kağan ve Manas gibi epik edebî eserlerin yanı sıra, Mahabarata, Ramayana gibi Hint destanları da hem edebî hem dinî bir karakter taşımaktadırlar. Bu masallarda ve destanlarda geçen olaylarda çoğu kez, dinî gerçeklikle edebî gerçeklik, olağan varlıklarla, olağanüstü varlıklar iç içe geçmiştir.
(…)
Sosyolojik Açıdan Edebiyat ve Din, Zafer Demir
- Cevap:
Açık ve Örtük İletileri şu şekilde yazabiliriz.
Açık İleti:
- Edebiyat eserlerini anlamak için onları oluşturan toplumsal, ekonomik ve tarihsel koşulları bilmek gerekir.
- Edebiyat ve din arasında tarihsel süreçte güçlü bir etkileşim olmuştur.
- Edebiyat, dinî düşünceleri ve etkinlikleri koruma ve ilerletme işlevi taşır.
- Gılgamış Destanı, Bin Bir Gece Masalları, Oğuz Kağan Destanı gibi eserler hem edebî hem dinî özellikler taşımaktadır.
Örtük İleti:
- Edebiyat, toplumu ve dini şekillendiren önemli bir araçtır.
- Toplumların kültürel mirası, din ve edebiyat yoluyla kuşaktan kuşağa aktarılır.
- Din, edebiyatı sadece bireysel değil, toplumsal düzeyde de etkileyen bir güçtür.
- Edebiyatın gerçek anlamı, toplumsal ve tarihsel bağlamda anlaşılabilir.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 17 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum