Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 154
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 154

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 154 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 154

İslamiyet’ten önceki doğal Türk destanları şunlardır:

Destan
Yaratılış Destanı Alp Er Tunga Destanı Şu Destanı Oğuz Kağan Destanı Attila Destanı Bozkurt Destanı Ergenekon Destanı Türeyiş Destanı Göç Destanı

Destanın Ait Olduğu Türk Boyu

Altay-Yakut Türkleri Saka Türkleri Saka Türkleri Hun-Oğuz Türkleri Hun-Oğuz Türkleri Kök Türkler Kök Türkler Uygur Türkleri Uygur Türkleri

Destanlarda belirli soyut kavramları somutlaştıran bazı semboller kullanılır. Bu sembollere motif denir. Motifler, kalıplaşmış simgelerdir. Etkili ve kısa anlatım olanağı sunan motifler, bir milletin köklü geçmişini yansıtır. Türk destanları da motiflerle örülüdür.

Türk destanlarında yer alan bazı motifler şunlardır:

Ağaç Türk varlığını, vatanı ve devleti temsil eden semboldür. Ağaç, gökten inen kutsal bir nesne olarak algılanmıştır. Yaşamın devamlılığı, koruyuculuk, bereket gibi anlamlar üstlenmiştir.

At Destan kahramanını koruyan ve uyaran, ona yol gösteren, kahramanın yol arkadaşı olan
semboldür.

Hızır Yol göstericiliğin sembolüdür. Her türlü olumsuz durumda destan kahramanını yönlendirir, sorunların çözümünü sağlar.

Kırklar Kahramanların etrafındaki koruyucu gücün sembolüdür. Bu sayının büyülü gücü ile kahraman her türlü tehlikeden uzak durur.

Kurt Hayatın ve savaş gücünün sembolüdür. Türk destanlarında bozkurt olarak karşımıza çıkar. Kök-börü olarak da adlandırılır.

Işık Dinî bir motiftir. Aydınlık vermesi yönünden destanlarda işlenir. Destan kahramanları İlahî bir ışıktan doğarlar.

Mağara İnanca dayalı bir motiftir. Sığınağın ve anne karnının sembolüdür.

Ok-Yay Hukuki ve siyasi açıdan gücün sembolüdür. Türklerin savaşçı gücünü ve devlet kurma ^ yönünü temsil eder.

Rüya Destan kahramanını yönlendiren, onun gelecekteki olaylardan haberdar olmasını sağlayan motiftir.

Türk destanlarında görülen diğer ortak yön ise tiptir. Tip, benzer özellikleriyle birçok destanda yer alan ve değişmez özelliklere sahip karakterdir. Tip, toplumun inandığı temel değerleri yansıtması açısından önemlidir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 154 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum