Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 145
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 145

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 145

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metin Homeros tarafından MÖ IX. yüzyılda derlenen Odyssia destanından alınmıştır. Ody- ssia, Yunan kahramanı Odysseus’u ve onun Truva’nın düşmesinden sonra evine dönüş yolculuğunu konu edinir. On sene süren Truva Savaşı’ndan sonra Odysseus, evinin bulunduğu İthake’ye on yıl gibi bir sürede döner. Bu destan modern Batı kültürünün önemli eserlerinden biridir.

Destan; milletlerin geçmişinde etkili olan bir olayı, olağanüstülükleri, kahramanlıkları uzunca anlatan edebî bir türdür. Destan için epope terimi de kullanılır. Destanlarda milletlerin düşünce ve yaşam biçimleri, medeniyetleri ve tarihleri yer alır. Tarih öncesi dönemlerle ilgili tanrı, tanrıça, yarı tanrı ve kahramanların yaşamlarını ve maceralarını anlatan, bir toplumun inançlarını, duygularını, eğilimlerini yansıtan ürünler olan mit destanlarda güçlü şekilde yer alır. Destanlar, mitleri sistematik şekilde inceleyen bir dal olan mitolojinin de önemli çalışma alanıdır.

Tarih, sosyoloji, folklor, edebiyat açısından birçok kültürel unsuru yansıtan ve millî bir kültüre sahip destanlarda coşkulu üslup vardır. Destanlar biçim yönünden manzum eserlerdir. Nazım-nesir biçiminde olan destanlar da vardır. Olaylar ve kişiler gerçekle masal arasındadır. Destan olay çevresinde gelişen, anlatmaya dayalı metin türlerindendir. Olağan ve olağanüstü olayların birlikte ele alındığı destanların kahramanları genellikle olağanüstü özelliklere sahiptir. Zaman ve çevre net değildir, belirsiz bir şekilde ifade edilir. Destanlar yapısı bakımından doğal ve yapma destan olmak üzere ikiye ayrılır. Belirli kültür döneminde bulunan milletlerin sözlü olarak yarattıkları doğal destanlar o milletin hayatını ve geçmişini yansıtan anonim ürünlerdir. Doğal destanlar, tarihin bilinmeyen dönemlerinde milleti derinden etkileyen savaş, göç, kıtlık gibi bir olay üzerine söylenir. Doğal destanlara asıl destan da denir.

Doğal destanın oluşum aşamaları vardır. Bir milleti derinden etkileyen olay üzerine şiirsel anlatımlar oluşmaya başlar. Bu sürece çekirdek (doğuş aşaması) denir. Bu anlatımlar zaman içinde geniş bir coğrafyada sözlü biçimde dilden dile yayılır. Bu sürece yayılma denir. Uzunca bir zamandan sonra milletin farklı boyları arasında ve geniş bir coğrafyada söylenenler, sanatçılar tarafından bir araya getirilir. Bu sürece de derleme denir. Sözlü gelenekteki destanın halk ağzından derlenerek manzum bir biçimde yazıya geçirildiği bu aşamada destanı yazıya geçiren kişi çoğu zaman bilinmez.

Okuduğunuz metin Helen (Yunan) uygarlığına ait bir doğal destandır. Bu destan çekirdek ve yayılma sürecinden sonra Homeros tarafından bir araya getirilmiştir.

Doğal yabancı destanlar şunlardır:

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 145 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum