10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 132
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 132
SÖZLÜ İLETİŞİM TÜR VE TEKNİKLERİNİ TANIMA
Şiir, insanların asırlardır tercih ettiği bir anlatım yoludur. Şiirin tanımını kesin bir şekilde yapmak zordur. TDK’nin Türkçe Sözlük’ünde “Zengin imgelerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan anlatım biçimi.” şeklinde tanımlanan şiir kendine özgü niteliklere sahiptir. Ayrıca estetik ayrıntıları fazlaca içerir.
Derleme seçerek toplama, bir araya getirme anlamına gelir. Halk edebiyatı ürünleri olan masallar, destanlar, efsaneler, halk hikâyeleri vb. derlenerek yazıya geçirilen sözlü ürünlerdir. Bu ürünler belli bir zamanda, belli bir yerde, belli yöntemlerle kaynak kişilerden sözlü veya yazılı şekilde kayıt altına alınır.
Mâniler de derleme yöntemiyle yazıya geçirilir. Derlenen mâniler konularına göre sınıflandırılır. Derlemede ürünü kayıt altına alma işi belli bir plana göre yapılır. Bir derleme yapılırken kaynak kişiyle yapılan tüm konuşmalar ses ya da görüntü kayıt cihazları ile kaydedilir. Ayrıca kaynak kişinin adı, soyadı, yaşı gibi kişisel bilgileri de kayıt altına alınır. Kaynak kişilerle yapılacak görüşmede kullanılacak sorular önceden hazırlanır. Notlar alınır.
Şiir okuma ve şiiri dinleyiciye sunma, belli kurallara göre yapılır. Bu kurallara göre hareket edilirse hem dinleyici kitlesi şiirden zevk alır hem de şiiri okuyan, yaptığı işten mutlu olur. Bir şairin ya da şairlerin eserlerinin çeşitli mekân ve ortamlarda sesli biçimde dinleyicilere sunulmasına şiir dinletisi denir. Şiir dinletisinde amaç, okunan s şiirlerle dinleyicide estetik bir haz uyandırmaktır. Şiir dinletisinde başarılı olmak için şiirleri okuyacak kişi, kendi ses tonuna ve duygu dünyasına uygun şiirleri seçer. Şiir dinletisinde okunacak şiirlere uygun müzikleri tespit etmek önemlidir. Ayrıca okunulacak şiirler uygun resim, fotoğraf, video gibi görsel unsurlarla desteklenir.
SÖZLÜ İLETİŞİM TÜR VE TEKNİKLERİNİ UYGULAMA
Sınıfınızda üç grup oluşturunuz. Aşağıdaki yönlendirmeleri dikkate alınız.
1. grup: Aile büyüklerinden veya başka kişilerden mâniler derleyiniz. Derlediğiniz mânileri konularına göre
sınıflandırarak sınıfınızda arkadaşlarınıza okuyunuz. j?
2. grup: Halk şiiri nazım biçimlerinden (koşma, semai, varsağı, destan, türkü, mâni, ilahi, nefes vb.) oluşan bir şiir dinletisi hazırlayınız ve sununuz.
3. grup: Divan şiiri nazım biçimlerinden (gazel, kaside, şarkı, rubai, terkibibent vb.) oluşan bir şiir dinletisi hazırlayınız ve sununuz.
Soru: İzlediğiniz sunumlardan sonra şiirlerin ahenk unsurları, ses akışları ve hissettirdikleri ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.
- Cevap: Şiirlerdeki kafiye, redif, ölçü, durak gibi unsurlar şiirin içeriğinin etkileyiciliğini destekliyor. Ayrıca şiirleri okuyan kişinin vurgu ve tonlamalara dikkat eden okuma tarzı da şiirin atmosferini güzelleştiriyor. Kötü okunan şiir de ne kadar kaliteli de olsa anlaşılmıyor ve dinlenmek istenmiyor.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 132 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.