Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 129
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 129

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 129

Soru: 6) Mısralardaki hecelerin açık ve kapalı hece özelliklerine göre sıralanışının ritme katkısı nedir?

  • Cevap: Açık ve kapalı hecelerin aynı düzene göre sıralanması şiirin aruz ölçüsüyle yazıldığını gösterir. Aruz ölçüsüyle yazılan şiirlerde ritim ön planda olur. Şiirler güzel okununca kulağa hoş gelir.

Soru: 7) Bu şiirde divan şiirinin içerik ve biçim özelliklerinin hangilerine ulaşılabilir? Tespit ediniz.

  • Cevap: Bu şiirde içerik olarak aşk ve kadın teması işlenmiştir. Ayrıca Arapça ve Farsça kelimelerden oluşan ağır bir dili vardır. Biçim olarak da aruz ölçüsü, zengin ve tam kafiye ve şarkı nazım biçimi kullanılmıştır. Bütün bunlar şiirin divan şiirinin özelliklerini taşıdığını gösterir.

Soru: 8) Şiirdeki mazmunlara örnekler bulunuz.

  • Cevap: Şiirde gül, gülşen, serv-i revan” gibi divan şiirinde sıkça kullanılan kalıplaşmış ifadelere yani mazmunlara yer verilmiştir.

Soru: 9) Nedim’in bu şiirinden o dönemin yaşamına ilişkin çıkarımlar yapınız.

  • Cevap: Dönem; eğlencenin, zevk düşüncesinin, gül-lale bahçelerinde yapılan içkili gezintilerin hüküm sürdüğü bir dönemdir.

Soru: 10) Nedim’in biyografisini okuyarak bu şarkıyla Nedim’in yaşamı arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap: Nedim, Lale Devri şairidir. Bu şiirde de Lale Devri’nde hüküm süren eğlenceler anlatılmaktadır.

DİL BİLGİSİ UYGULAMALARI

Soru: 1) Aşağıdaki cümlelerde yazımı yanlış olan kelimelerin altını çiziniz. Kelimelerin doğru şekillerini defterinize yazınız.

  • Cevap:

a. Andiçerek söylüyorum, ben, Buhara’nın -sözüne güvenilir- imamlarının birinden ve başkaca Nişaburlu bir imamdan işittim, ikisi de senetleriyle bildiriyorlar ki Yalavacımız kıyamet belgelerini, âhir zaman karışıklıklarını ve Oğuz Türklerinin ortaya çıkacaklarını söylediği sırada “Türk dilini öğreniniz; çünkü onlar için uzun sürecek egemenlik vardır.” buyurmuştur.

and içerek ayrı yazılmalı

b. Onları ilk söyliyenler sonrakilere, bunlar da daha sonrakilere bildirmişlerdir.

→ Söyleyenler

c. Gönül bağlamış olduğum şu işde Tanrıdan yardım isterim.

İşte Tanrı’dan

ç. Ağla göz yaşını sil melil melil

Gözyaşını

d. Hakk’a âşıkolan cânlar soyulur

aşık olan

Soru: 2) Aşağıdaki parçada yer alan noktalama yanlışlarını tespit ediniz.

Şimdi, bundan sonra Muhammed oğlu Hüseyn, Hüseyn oğlu Mahmud der ki: “Tanrı’nın devlet güneşini Türk burçlarında doğdurmuş olduğunu ve onların milkleri üzerinde göklerin bütün teğrelerini döndürmüş bulunduğunu gördüm. Tanrı onlara Türk adını verdi ve onları yeryüzüne ilbay kıldı. Zamanımızın Hakanlarını onlardan çıkardı; dünya milletlerinin idare yularını onların ellerine verdi; onları herkese üstün eyledi; kendilerini hak üzere kuvvetlendirdi. Onlarla birlikte çalışanı, onlardan yana olanı aziz kıldı ve Türkler yüzünden onları her dileklerine eriştirdi; bu kimseleri kötülerin -ayak takımının- şerrinden korudu.

  • Cevap: Şimdi kelimesinden sonra virgül konmaz. Çıkardı, verdi ve eyledi kelimelerinden sonra noktalı virgül değil virgül konmalı. Sıralı cümlelerin içinde virgül geçmiyorsa onları ayırmak için virgül kullanılır.

Soru: 3) Aşağıdaki dizelerde yer alan isim tamlamalarının altını çiziniz.

  • Cevap:

a. Su dibinde mâhi ile
b. Tür Dağında Musa ile
c. Bilmişim dünya halini

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 129 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum