10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 128
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 128
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Okuduğunuz şiirin söyleyicisini ve hitap edilen kişiyi tespit ediniz.
- Cevap: Şiirin söyleyicisi âşık olan şairdir. Hitap edilen kişi ise şairin sevgilisidir.
Soru: 2) Okuduğunuz şiirde ses akışını sağlayan unsurları bulunuz.
- Cevap: Her kıtanın sonunda tekrarlanan nakarat dizesi “Ver hükmünü ey serv-i revân köhne bahârın” ses akışını sağlar. Dize sonlarındaki kafiye ve redifler de ses akışını sağlayan unsurlardır.
Soru: 3) İkinci dörtlükte tenasüp sanatına örnekler gösteriniz.
- Cevap: İkinci dörtlükte “bülbül, gül, gülşen, gonca-dehen, iklim-i çemen” gibi tabiatı, baharı anlatan birbiriyle ilgili kelimelerle tenasüp sanatı yapılmıştır.
Soru: 4) “Cennet gibi âlem yine her mîve firâvân” dizesindeki edebî sanatı tespit ediniz.
- Cevap: “Cennet gibi âlem” ifadesiyle şairin yaşadığı âlem cennete benzetilerek teşbih (benzetme) sanatı yapılıyor.
Soru: 5) Nedim’in bu şiirinde günümüzdeki günlük konuşma diline ait kelimeler var mı? Bu durumu Mahallîleşme akımı açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Şiirde “Bülbüllerin ister seni, bir hoşça da bilmem ne demek istedi, gül gitdiğini anmayalım gülşene sen gel” gibi halk dilinde de kolayca anlaşılan ifadeler var. Bu durum şair Nedim’in benimsediği mahallileşme akımıyla ilgilidir. Halkın dilinin şiirlerde kullanılması gerektiğini savunan bu akımın en önemli şairlerinden biri Nedim olmuştur.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 128 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.