10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 116
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 116
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin, divan edebiyatı sanatçısı Fuzulî’nin aşkı ve aşktan duyulan acıyı dile getirdiği bir şiiridir. Şair, şiirinde sevgilinin vefasızlığından ve kendi çaresizliğinden söz etmiştir.
Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinden sonra XIII. yüzyıldan itibaren Anadolu’da İslam etkisinde gelişmiş ve XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren oluşan Tanzimat edebiyatına kadar devam etmiş edebî bir dönemdir.
Divan edebiyatında şiir önemli bir yer tutmuştur. Arapça, Farsça kelime ve tamlamalar şiirde sıklıkla kullanılmıştır. Şiirlerde söz sanatlarına fazlaca yer verilmiştir. Divan şiirinde dil sanatlıdır. Şairler aynı konuları ortak kavramlarla anlatmak zorunda olduklarından farklı hayallerden ve imgelerden yararlanma yoluna gitmişlerdir. Bu durum da dilin ağırlaşmasına yol açmıştır.
Divan şiirinde en çok kullanılan nazım birimi beyittir. Beyitler kendi içinde anlam bütünlüğüne sahiptir. Şiirin bütününde değil parçada yani beyitte anlam bütünlüğü sağlanmaya çalışılmıştır. Aruz ölçüsünün kullanıldığı şiirlerde Arap ve Fars edebiyatından alınan kaside, rubai ve mesnevi; Türklere ait şarkı ve tuyuğ gibi nazım biçimleri kullanılmıştır. Şiirler, genellikle tam ve zengin kafiye ile yazılmış, redif de kullanılmıştır.
Divan edebiyatının bilinen ilk temsilcisi Hoca Dehhani’dir. Divan edebiyatının önemli sanatçıları XIII. yüzyılda Şeyyad Hamza; XIV. yüzyılda Ahmedî, Süleyman Çelebi; XV. yüzyılda Şeyhî, Ahmet Paşa, Necati; XVI. yüzyılda Fuzulî, Bâkî; XVII. yüzyılda Nef’î, Nailî, Nâbî; XVIII. yüzyılda Nedim, Şeyh Gâlip; XIX. yüzyılda Enderunlu Vâsıf ve Leskofçalı Gâlip sayılabilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 116 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.