Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 108
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 108

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 108

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metinler, anonim halk edebiyatı ürünlerinden biri olan mâni nazım biçimiyle söylenmiştir. Bu metinde yapaylıktan uzak bir şekilde duygu, düşünce ve hayaller kısa yolla etkili anlatma olanağı sunan millî nazım biçimi mâniden yararlanılarak anlatılmıştır.

Mâni anonim halk edebiyatının en yaygın ve en küçük nazım biçimidir. Mânilerde konu sınırlaması yoktur. Aşk, gurbet, ölüm, kıskançlık gibi çeşitli konular mânilerde işlenir. Mâniler genellikle hece ölçüsünün 7’li kalıbıyla söylenir. Mânilerin birinci, ikinci ve dördüncü mısraları kafiyelidir. Kafiye dizilişi “aaxa” biçimindedir. Mânilerde ilk iki mısra kafiyeyi doldurmak ya da temel düşünceye giriş yapmak için söylenir. Üçüncü mısranın serbest olması mâniyi söyleyene kolaylık sağlar. Temel duygu ve düşünce son mısrada ortaya koyulur. Mâniler tek dörtlükten oluşur, genellikle ezgiyle söylenir.

Mâni çeşitleri şunlardır:

Düz mâni: Dört dizeden oluşan mânilerdir, düz mâniye tam mâni de denir.
Cinaslı mâni: İlk dizesi hece sayısı bakımından diğerlerine göre daha kısa olan mânidir. İlk kelime cinaslı kafiyeyi oluşturan kelimedir. Cinaslı mâniye kesik mâni de denir. Bu tür mânilerin kafiyeleri cinaslıdır, yani kelimelerin yazılışları aynı, anlamları farklıdır.
Artık mâni: Düz mânilerin sonuna anlam ve kafiye akışına uygun dizelerin eklenmesiyle söylenen mânilerdir. Bu tür mânilere normal dört dizenin ardından dizeler eklendiği için yedekli mâni de denir.

Soru: 1) Okuduğunuz metinlerde geçen “yıkılmak” kelimesinin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

Yıkılmak:

  • Tahminim: Dağılmak, yerle bir olmak.
  • TDK Sözlük: Herhangi bir sebeple çökmek, göçmek; inmek.

Soru: 2) Okuduğunuz mânilerde ortak bir tema var mı? Açıklayınız.

  • Cevap: Mânilerin teması aşktır.

Soru: 3) Niçin üç mânide de “gül” kavramı kullanılmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Gül, şiirlerimizde sıkça adı geçen bir çiçektir. Aşkı, sevgiyi simgeler. Bu maniler de aşk teması üzerine yazıldığı için üçünde de geçiyor.

Soru: 4) Okuduğunuz yedekli mânide hangi edebî sanat öne çıkmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Teşbih (Benzetme) sanatı öne çıkmaktadır. Gibi edatı redif olarak kullanıldığı için sıkça teşbih yapılmıştır. Şairin ağlayışı, çağlamaya; dertleri dağlara; gülmesi mutlu – iyi olanlara benzetilmiş.

Soru: 5) Yedekli mânide geçen “ciğerden yaralı olmak” ifadesiyle anlatılmak istenen nedir?

  • Cevap: Ciğerden yaralı olmak, yarasının fiziki bir yara olmaktan çok aşk yarası olduğunu ve çok derinden yaralandığını anlatır.

Soru: 6) Okuduğunuz mânilerde Anadolu insanının geleneğine yönelik hangi ayrıntılara ulaşabilirsiniz?

  • Cevap: Mânilerde Anadolu insanının tabiatla iç içe olduğu görülmektedir. Gül, bağ, dağ, har gibi tabiatı anlatan kelimeler sıkça kullanılmış. Şiirlerin üçünde de aşk teması kullanıldığından aşk ve sevginin toplumda önemli yet tuttuğu anlaşılıyor.

Soru: 7) Mâni söyleme geleneğini sosyal medyadan devam ettirmek isterseniz neler yaparsınız?

  • Cevap: Farklı sosyal medya uygulamalarında hesaplar açıp devamlı paylaşımlar yapardım. Bu hesaplardan sık sık mani yarışmaları düzenler, etiketler paylaşıp mani kültürünün yayılmasını sağlardım. Canlı yayınlar paylaşıp eğitici içerikler paylaşırdım.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum

  • sokucu
    sokucu

    iyi